Sobota 27. 07. 2024 01:09:16 | Meniny má Božena

Žilina chce zvýšiť parkovaciu disciplínu: Pomôžu nálepky na autách, ktoré porušia parkovacie pravidlá?

Mesto Žilina sa snaží zlepšiť parkovaciu disciplínu a zvýšiť počet parkovacích miest. Primátor Peter Fiabáne informoval, že sa navýšil počet parkovacích kontrolórov a hliadok mestskej polície, ktoré denne zistia stovky priestupkov. Náčelník mestskej polície Peter Mišejka oznámil, že sa plánujú lepiť nálepky na vozidlá, ktoré porušia parkovacie pravidlá.

Juliana Krčulová|22. február 2024|09:30:38

Zdroj: zilina.sp21.sk a zilina.sk

Súvisiaci článok
Žilina chce zlepšiť dopravu v meste: Zriadi fond mobility z príjmov z parkovania
Čítajte viac >

Cieľom mesta Žilina je zlepšenie parkovacej situácie. Primátor Peter Fiabáne oznámil, že sa zvýšil počet kontrolórov a policajtov, ktorí denne odhalia stovky porušení. Náčelník Mestskej polície Žilina, Peter Mišejka, povedal, že uvažujú o lepení nálepiek na autá, ktoré nedodržia parkovacie pravidlá.

Primátor Fiabáne: Parkovacích kontrolórov je viac, ale aj porušení pravidiel

„Výrazne sme sa posunuli, čo sa týka kontroly. Denne sú v teréne dve hliadky, ktoré majú za úlohu kontrolovať parkovanie – parkovanie nielen v súvislosti s parkovacou politikou, ale všeobecne aj parkovanie na chodníkoch, ale aj v zónach, kde ešte spoplatnené parkovanie nie je. Naviac máme zamestnaných ešte šiestich parkovacích kontrolórov, z toho vždy v danej smene sú traja v uliciach mesta, čiže výrazne sa zvýšila kontrola, avšak zvýšila sa aj priestupkovosť,“ zhodnotil primátor mesta Žilina, Peter Fiabáne.

Nálepky na autách ako nástroj na zlepšenie parkovacej disciplíny

Náčelník Mestskej polície Žilina, vrch. pol. radca. Peter Mišejka, potvrdil, že hliadky mestskej polície zistia denne v priemere až 110 priestupkov alebo správnych deliktov, ktoré sú riešené prevažne v rámci objektívnej zodpovednosti.

„Takýto priestupok, samozrejme, možno prejednať aj na mieste, lebo subjektívna zodpovednosť má prednosť pred objektívnou, takže existuje riešenie aj formou blokovej pokuty. S vedením mesta máme do budúcna záujem, aby sa parkovacia disciplína v meste zlepšila, tak uvažujeme o lepení nálepky na vozidlo,“ objasnil Mišejka s tým, že nálepka bude demonštrovať kontrolórom v uliciach mesta aj vodičovi, respektíve prevádzkovateľovi vozidla, že spáchal s týmto vozidlom priestupok.

„Nálepka bude obsahovať kde má prísť, tam sa prejedná priestupok, ale, samozrejme, pri objektívnej zodpovednosti už príde rozkaz priamo do schránky. Pokiaľ s takýmto rozkazom, respektíve objektívnou zodpovednosťou nesúhlasí, môže v zmysle zákona podať odpor,“ doplnil náčelník Mestskej polície Žilina.


Súvisiaci článok
Mestská polícia Žilina riešila v roku 2023 takmer 200 prípadov rušenia nočného pokoja
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť