Sobota 27. 07. 2024 02:10:01 | Meniny má Božena

Autá a autobusy pri staniciach na Kysuciach nemajú kde parkovať. Pomôcť tomu môže miliónová investícia

Na Kysuciach funguje skoro rok integrovaná doprava. Autobusy a vlaky na seba nadväzujú, no napriek tomu tam vznikajú problémy. Vozidlá nemajú priestor na parkovanie. Rezort dopravy však sľubuje vybudovať nové parkovisko a terminál ako miliónovú investíciu. Podrobnejšie sa téme venovala verejnoprávna televízia RTVS na svojom webe spravy.rtvs.sk.

Radka Kostánová|22. február 2024|11:15:30

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/ZSSK a Slovenská autobusová doprava Žilina (SAD Žilina)

Súvisiaci článok
Vodiči, pozor! Na cesty vyrazia poľnohospodári. Pripravte sa na rozsiahle dopravné obmedzenia
Čítajte viac >

Dopravná situácia na Kysuciach je veľkou témou už dlhé roky. Pravidelní vodiči vedia, že jazda z Kysúc do Žiliny a späť sa dokáže natiahnuť pri zápchach aj na niekoľko hodín.

Verejnoprávna televízia RTVS sa na svojom webe spravy.rtvs.sk bližšie venovala téme, ktorá rezonuje u mnohých cestujúcich. Autá a autobusy nemajú pri železničnej stanici kde parkovať. Rezort dopravy preto sľubuje vybudovanie nového parkoviska a terminálu za milióny eur.

Problémy má aj mesto Krásno nad Kysucou

V meste Krásno nad Kysucou je parkovanie veľký problém, pretože niektorí vodiči musia parkovať svoje autá na zablatenej tráve.

Juraj Hlavatý, predseda Mikroregiónu Bystrickej doliny, sa pre RTVS vyjadril, že obyvatelia by radi využívali iný spôsob dopravy, ale keď niekto ide na aute a nemá si ho kde zaparkovať, tak hľadá iný spôsob, ako sa do Žiliny dopraviť.

Nové parkovisko aj terminál

Podľa dostupných informácií chcú Železnice Slovenskej republiky vybudovať nové parkovisko. Vďaka tomu by tam mohlo odstavovať 40 áut. „ŽSR nám prisľúbili, že verejné obstarávanie na výstavbu tohto odstavného parkoviska vyhlásia koncom marca tohto roku, čiže po jeho uskutočnení môže byť začatá výstavba,“ skonštatovala pre RTVS štátna tajomníčka ministerstva dopravy Denisa Žiláková.

746975533.jpg Zdroj: mestokrasno.sk

Modernizácia trate je tiež v pláne

Železnice Slovenskej republiky majú v pláne aj miliónovú investíciu do modernizácie trate. Z eurofondov sa má na to použiť 160 miliónov eur. Štefan Sedláček, riaditeľ odboru investorského ŽSR, RTVS informoval, že táto trať, čo je aktuálne na Kysuciach, je nevyhovujúca. Momentálne je maximálna traťová rýchlosť 80 a touto rekonštrukciou sa bude na niektorých úsekoch zvyšovať rýchlosť na 120 a na niektorých 100 kilometrov za hodinu.

Starostovia na Kysuciach taktiež už 10 rokov žiadajú nový terminál, preto je do plánu výstavby zahrnutý aj on. To by znamenalo, že by pribudlo miesto, kde sa autobusy môžu bezpečne otáčať a zaparkovať.

869041623.jpg Zdroj: mestokrasno.sk

„Je to moderná európska stavba, tak ako všade v Európe. Príde autobusov, vy vystúpite, ste na nástupišti a prestúpite do vlaku. Žiadne dlhé cesty. Potom si myslím, že ak takýto terminál vybudujeme, tak vzrastie záujem o verejnú dopravu,“ zhodnotil pre RTVS primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.

Termíny výstavby ešte nie sú jasné. Žiláková tvrdí, že môžu byť veľmi dlhé, pretože sú v prípravnom konaní.


Súvisiaci článok
Žilina chce zlepšiť dopravu v meste: Zriadi fond mobility z príjmov z parkovania
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť