Nedeľa 19. 05. 2024 23:14:40 | Meniny má Gertrúda

Žiaci na základnej škole vyrábali vlastné kožené kľúčenky a náramky. Tradícia remesla sa v Žilinskom kraji zachováva

Zástupcovia Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci spolu s maskotom Kultúrničkom v rámci vzdelávania v oblasti ľudového remesla navštívili veľa žiakov a detí kysuckých škôl. Prednášali im o remenárstve a garbiarstve.

Radka Kostánová|24. február 2024|14:45:43

Zdroj: kulturnekysuce.sk

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Zažijete Sen noci svätojánskej, ale aj Dokonalú svadbu
Čítajte viac >

V piatok 9. februára zástupcovia z Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci spolu s maskotom Kultúrničkom navštívili žiakov 9. ročníka zo Základnej školy Oščadnica – Ústredie. Na prednášku pozvali aj remenára Ing. Mareka Stráňavského a jeho brata Tomáša Stráňavského.

Médiá o tejto zaujímavej prednáške informovala Mária Čanecká z Kysuckého kultúrneho strediska Čadca.

Na základnej škole lektor žiakom porozprával o remenárstve a garbiarstve a taktiež nezabudol doniesť ukážku výrobkov z kože. Po prednáške si žiaci spoločne s lektorom a pani učiteľkami vyrábali vlastné kožené kľúčenky, na ktoré si napokon razili svoje monogramy. Milým prekvapením bolo, že jednu takúto kľúčenku si vyrobila aj pani riaditeľka školy Mgr. Veronika Mačuhová spolu so žiakmi.

Koláž Remenárstvo (1).jpg Zdroj: kulturnekysuce.sk

Čanecká informuje aj o druhej prednáške, ktorú s pánom lektorom Ing. Marekom Stráňavským a jeho bratom Tomášom Stráňavským navštívili opäť v piatok, ale o týždeň neskôr, 16. februára. Vtedy sa spolu s Kultúrničkom vybrali za tými najmenšími. Priamo ku deťom z Materskej školy Olešná. Vekové rozhranie detičiek, ktoré sa zúčastnili tvorivej dielne bolo od 2,5 roka do 6 rokov. Spoločne s lektorom, jeho pomocníkom a pani učiteľkami, si deti vyrobili vlastný kožený náramok, ktorý im zostal na pamiatku, rovnako ako žiakom zo základnej školy.

„Obe podujatia sa účastníkom páčili a my sme radi, že aj takýmto spôsobom môžeme deťom a mladým ľuďom z nášho regiónu približovať tradičné remeslá a poukazovať na ich význam a dôležitosť v minulosti, ale aj v súčasnosti,“ dodala Čanecká.


Súvisiaci článok
Žilinčan Miro Jaroš a Tarzan sa spojili pre ekológiu v novom videoklipe
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť