Sobota 27. 07. 2024 02:04:58 | Meniny má Božena

Kam uložiť záhradné náradie tak, aby ste vždy všetko našli?

Aj vy patríte medzi vášnivých záhradkárov? Dopestovať si vlastnú zeleninu, ovocie a kvety, ktoré skrášlia interiér aj exteriér, prináša vždy radosť. Na starostlivosť o rastliny však potrebujete veľa vecí. Ako ich odkladať dostatočne prehľadne, aby ste mohli vždy všetko bez problémov nájsť?

Inzercia |23. február 2024|14:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
Migrácia webovej stránky
Čítajte viac >

Záhradné chatky a domčeky na všetko náradie a techniku

Rotavátor, kosačka, plotostrih, krovinorez, vyžínač a ďalšia technika do záhrady — to je len zlomok z toho, čo každý záhradkár potrebuje. Myslieť treba aj na ručné náradie, ako sú motyky, vidly, hrable, rýle, lopaty a pri zbere úrody či úprave záhrady sa vám zíde fúrik. V záhrade využijete tiež vedrá, krhlu, hadicu na polievanie a záhradné nožnice. To sme ešte nespomenuli ďalšie záhradkárske potreby, ako sú kvetináče, zakoreňovače, netkané textílie a uskladniť často treba aj substráty, hnojivá a postreky. Aby ste mali všetko vždy poruke je ideálne mať to odložené na jednom mieste, napríklad v záhradnej chatke.

Zvoľte vhodnú veľkosť

Pri rozhodovaní o tom, ktorá záhradná chatka vám bude vyhovovať, vychádzajte z vašej potreby priestoru. Ak máte prevažne ručné náradie, môžete počítať s tým, že ho opriete o stenu. Nezaberie tak veľa miesta. Viac priestoru na odloženie vyžadujú záhradná technika, vedrá, kvetináče a ďalšie potreby. Na to všetko by vám mala stačiť záhradná chatka s rozmermi okolo 4 x 4 m. Chceli by ste si pri práci v záhrade aj odpočinúť? V tom prípade si môžete zvoliť väčšie rozmery. Ideálne riešenie predstavujú záhradné chatky, ktoré majú vnútorný priestor rozčlenený. Časť bude slúžiť na odpočinok, prenocovanie alebo prípravu jedla a časť na odkladanie vecí.

Ako všetko usporiadať?

Ani vy nemáte radi, keď sa náradie len tak povaľuje a nemá svoje presné miesto? Takéto usporiadanie je neprehľadné a pripraví vás o mnoho času. Aby ste vždy všetko rýchlo našli, zvoľte praktické vnútorné usporiadanie. Do chatky si zaobstarajte kovové alebo drevené regály vhodných rozmerov. Oba materiály majú dostatočnú nosnosť na bežné záhradkárske potreby.

Ťažké nadol, ľahké na poličky

Pri ukladaní vecí na miesto myslite na to, aby ste šetrili námahu. Rozmerné terakotové kvetináče, substráty a veľké balenia hnojiva, preto ukladajte na zem alebo na najnižšie poličky. Na vyšších poličkách by sa mali nachádzať ľahšie veci. Na zem bude patriť aj záhradná technika, prípadne gril alebo rozmerné predmety, ako sú postrekovače. Ak máte záhradu pri dome, do chatky môžete uskladniť tiež náradie do dielne, aku a elektro náradie a rôzne súčiastky. Všetko prehľadne uložiť vám pomôžu boxy a organizéry.

Materiál záhradného domčeka

Záhradné domčeky a chatky sa vyrábajú z rôznych materiálov, kúpiť ich môžete v kovovom, plastovom aj drevenom vyhotovení. Najlacnejším materiálom je plast, ktorý však zároveň ponúka najkratšiu životnosť. Záhradné domčeky z kovu sú vhodné len na skladovanie, keďže počas teplých dní je potrebné počítať s vysokou teplotou vo vnútri. Životnosť kovových domčekov je však dlhšia.

Pokiaľ hľadáte kvalitu, ktorá vydrží a navyše dobre vyzerá, riešením sú drevené záhradné chatky. Výhodou dreva tiež je, že dokonale zapadne do akéhokoľvek exteriéru. Aby ste predĺžili jeho životnosť a udržali krásny vzhľad, potrebné bude pravidelné ošetrovanie.

Obrázok2.jpg Zdroj: fabros.sk

Záhradné chatky zo smrekovca sibírskeho

Dlhou životnosťou, odolnosťou voči vlhkosti aj zmenám teplôt vynikajú záhradné chatky zo smrekovca sibírskeho, ktoré nájdete aj v ponuke spoločnosti Fabros drevostavby a.s. Na zvýšenie odolnosti sú vyrobené len zo správne vysušeného dreva na vlhkosť 18 %, ktoré má životnosť niekoľko desaťročí. Pri výrobe je tiež kladený dôraz na pevnosť konštrukcie a pružnosť stavby, ktorú zabezpečuje technológia spojenia jednotlivých komponentov.

Článok vznikol v spolupráci s Fabros drevostavby a.s.


Súvisiaci článok
Freddie Mercury očami jeho asistenta: Peter Freestone príde na Slovensko
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť