Utorok 14. 05. 2024 16:24:49 | Meniny má Bonifác

Uvidíme v najbližších dňoch ešte sneh? Meteorológovia dávajú šancu len hornatým územiam na severe

Napriek tomu, že už sa nám pomaly končí február, je na mieste si položiť otázku, či počasie z hľadiska sneženia už skutočne povedalo všetko. Meteorológovia na toto odpovedajú rôzne, no nedá sa povedať, že by sneženie malo nateraz prestať. Na severe krajiny sa totiž ešte určite rozosneží.

Michal Szentivanyi|20. február 2024|18:00:38

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Počasie sa nevie ani na chvíľu ustáliť. Záver týždňa bude v Žiline v znamení slnečných lúčov aj dažďa
Čítajte viac >

Pomerne rozsiahlu predpoveď počasia odhalil portál imeteo.sk, ktorý ráta skôr so zamračeným úkazom na oblohe. Aj tu sa však kladie otázka, či sa bude sneženie týkať viacerých regiónov v rámci Žilinského kraja. Podľa predpovede imeteo.sk sa od nadmorskej výšky približne 1 000 metrov nad morom budú zrážky meniť na snehové. To v praxi znamená, že v oblasti Nízkych Tatier sa očakáva sneženie.

Nie je to však len sneh, ale aj dážď, ktorý môže spôsobiť značné problémy.

S hydrometeorologickými výstrahami treba rátať

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu však nateraz stále predpokladajú veľkú zrážkovú činnosť v toľko skloňovanom ružomberskom okrese. Ten sa stále neprestáva pripravovať na možné vyliatie miestnych tokov. Jedným z nich bola aj rieka Revúca.

Screen Shot 02-20-24 at 01.32 PM.JPG Zdroj: shmu.sk

Teploty sa zlomia smerom nahor s príchodom víkendu

Je dôležité prihliadať aj na teplotný rozmer počasia. Ten sa bude do konca pracovného týždňa držať na najvyššej 9-stupňovej hodnote Celzia počas dňa. Dvojciferného čísla sa dočkáme až na začiatok víkendu, kedy sa majú denné teploty dostať až na úroveň 10 či 11 stupňov Celzia.

Daždivo bude v lokalitách nižšie ako 1 000 metrov nad morom, kde nedôjde k dostatočnému chladu a zrážky tak nezamrznú. Dá sa však v praxi povedať, že zásadného zlomu, okrem víkendových teplôt, sa nedočkáme. Naďalej bude pretrvávať séria sychravého, zamračeného a miestami daždivého počasia s neprimerane vysokými teplotami na koniec februára, ktoré už často poskočia na úroveň dvojciferných hodnôt.


Súvisiaci článok
Mimoriadne teplú sobotu strieda diametrálne odlišná nedeľa. Žilinský kraj ochromia výdatné zrážky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť