Piatok 06. 09. 2024 03:21:26 | Meniny má Alica

Príjemná zmena pre vodičov. Dôležitý doklad by sa mohol kontrolovať elektronicky, ministerstvá však majú spor

Ak sa pravidelne stretávate na cestách s policajnými kontrolami, ktoré sa nezaobídu bez overenia potrebných dokladov vozidla, tak vedzte, že v tomto prípade prichádza zmena. Pozitívna. Pôjde totiž o zmenu kontroly konkrétneho dokumentu, pričom príslušníkom polície, a to aj v Žilinskom kraji, by mal po novom stačiť elektronický doklad.

Michal Szentivanyi|15. február 2024|18:00:23

Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Súvisiaci článok
Ťažký valentínsky deň na Mestskom úrade v Liptovskom Mikuláši. Odstávku elektriny vyriešili po svojom
Čítajte viac >

Zmeny v tomto segmente ohlásila vo svojej reportáži verejnoprávna RTVS. Ide o potvrdenie o povinnom zmluvnom poistení. Na jej skontrolovanie by totiž tentokrát mala stačiť už len jej elektronická podoba. Nezhody sú však medzi pohľadmi ministerstiev na túto vec. Kým podľa ministerstva vnútra na to treba upraviť zákon, rezort financií naznačil, že ho meniť vôbec netreba.

Namiesto potvrdenia len elektronická zelená karta

Novinky súvisia s valným zhromaždením Európskej rady kancelárií zelenej karty, ktoré rozhodlo, že všetky členské štáty Európskej únie, ktorých je Slovensko súčasťou, budú musieť po novom akceptovať takzvanú „zelenú kartu" v elektronickom formáte. To sa týka bežnej cestnej kontroly, ktorú vykonávajú policajné zložky.

„Vodič je povinný mať pri sebe doklad, ktorým vie preukázať, že má zaplatené zákonné poistenie domáce a zákonné poistenie medzinárodné. Prv sa medzinárodné preukazovalo zelenou kartou, domáce bielou. Potom sa to zlúčilo do jednej karty,“ povedal RTVS dopravný analytik Jozef Drahovský. Kontrolovanie tohto dokladu sa totiž dnes štandardne preukazuje papierom. Zahraničie už prešlo v tomto segmente do digitálnej podoby.

Rôznorodosť pohľadov ministerstiev

Tu však nastáva problém, keďže podľa hovorcu rezortu vnútra Mateja Neumanna sa dá toto potvrdenie v súčasnosti dokladať výhradne papierovou formou. S tým však nesúhlasí ministerstvo financií, ktoré je gestorom povinného zmluvného poistenia. Podľa nich totiž zákon bližšie neuvádza, akú formu má mať toto potvrdenie. „Už teraz je možné preukázať uzatvorenie povinného zmluvného poistenia elektronickou formou,“ povedal na margo témy rezort financií. „Akceptovanie dokladu o povinnom zmluvnom poistení v elektronickej podobe bude možné až po zmene legislatívy,“ nesúhlasí hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

„Nie je to doklad, ktorý by mal hologramové znaky alebo ochranu ako vodičský či občiansky preukaz. Práve preto si myslím, že už dávno mohol byť akceptovaný aj ako fotografia v telefóne,“ vyslovil svoj názor ďalší dopravný analytik Alexander Štefuca. Už teraz sa však tieto potvrdenia vodičom zasielajú rôznym spôsobom. „Od prvého januára 2025 budú viazané povinnosťou vydať poistenému potvrdenie v elektronickej forme,“ povedala k téme hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní a Slovenskej kancelárie poisťovateľov Eva Jacková. Rezorty financií a vnútra tak teraz spoločne hľadajú možnosti, aby polícia od nového roka postupovala v súlade s novými pravidlami a mohla tak tieto dokumenty požadovať už len elektronicky v zmysle legislatívy.


Súvisiaci článok
Polícia odhalila v Žilinskom kraji minulý týždeň 43 opitých vodičov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť