Piatok 06. 09. 2024 08:41:58 | Meniny má Alica

Mimoriadne teplú sobotu strieda diametrálne odlišná nedeľa. Žilinský kraj ochromia výdatné zrážky

Víkend sa z hľadiska počasia nesie vo veľmi zvláštnom znamení. Netradičné sobotné teploty striedajú výdatné nedeľné zrážky. Aspoň tak sa to uvádza v najnovšej predpovedi meteorológov. Kým v sobotu sme si pri dvojciferných teplotách nemuseli na vychádzku brať ani šál, v nedeľu sa situácia zásadne mení. Spozornieť by pri tejto predpovedi mali hlavne vodiči, ktorí už pracujú s mimoriadnou situáciou v dôsledku zosuvov pôdy v Žiline. Túto mesto vyhlásilo len v sobotu 10. februára.

Michal Szentivanyi|11. február 2024|10:00:20

Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Čaká nás veľmi teplý a veterný týždeň. Víchor sa na Chopku poriadne vybláznil
Čítajte viac >

Ďalšie zrážky neprispejú mimoriadnej situácii ohľadom zosuvov pôdy

O citeľných zmenách v nedeľnom počasí píše portál imeteo.sk. Kým v sobotu sa v okolí Žiliny ručička teplomera takpovediac „zbláznila" a niektorých prekvapila dvojciferná hodnota na displeji, v nedeľu 11. februára sa situácia mení k horšiemu. Prichádzajú totiž husté zrážky, čo určite skomplikuje aj dopravu a ovplyvní aj mimoriadnu situáciu s komplikáciami ohľadom zosuvu pôdy, ktorej sme svedkami.

Blíži sa tlaková níž

„Už v týchto chvíľach sa v Európe začína výrazne zhoršovať počasie a v širokej oblasti Stredomoria sa vyskytuje veľmi silný vietor a intenzívny dážď. (..) Práve táto tlaková níž začne v priebehu nedele ovplyvňovať počasie aj na našom území, a treba tak počítať s výrazným zhoršením počasia. Nedeľa prinesie na Slovensko mimoriadne upršané počasie, ktoré môže v niektorých okresoch nášho územia spôsobiť aj problémy," píše portál imeteo.sk s tým, že prvý dážď by mal doraziť už okolo polnoci.

pq3HTwpYU3ngfpbS22BcAREzCHJtSac5oZFO4PyNMPCcaImRMYjlUr3EC8KCrOevh4ysPBAQ9gUO6Zpv6HCpw0Zq1P.webp Zdroj: imeteo.sk

Kým v sobotu sme pociťovali teploty na úrovni 11 až 12 stupňov Celzia, v nedeľu to bude o niečo chladnejšie. Teploty však budú aj naďalej na nezvyčajne vysokej úrovni na február, a to od 8 do 9 stupňov Celzia.

Problémy, ktoré hustý dážď prináša

Zrážkové úhrny sa očakávajú v množstve od 20 až do 50 milimetrov. Už pred niekoľkými hodinami vyhlásilo mesto Žilina mimoriadny stav v súvislosti so zosuvom pôdy v mestskej časti Bytčica. Vysoká vlhkosť tam totiž spôsobila prepad vozovky a situácia sa zrejme s pribúdajúcim dažďom nezlepší ani na ostatných miestach. Buďte teda aj ako vodiči veľmi obozretní. Problémy totiž hrozia aj pri komunikáciách v blízkosti vodných tokov, ktoré, ako píšu meteorológovia, majú začať po týchto dažďoch citeľne stúpať. Ich vyliatie je teda tiež jedna z možností.

Slovenský hydrometeorologický ústav už pri tejto príležitosti vydal pre viaceré okresy Žilinského kraja hydrologické výstrahy I. stupňa. Pre okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok dokonca II. stupňa.

Screen Shot 02-11-24 at 08.11 AM.JPG Zdroj: shmu.sk

AKTUALIZÁCIA - 11. február o 12:40 hodine:

Popoludní sa na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu už zmenil stav v jednom zo severských okresov. V Ružomberku totiž platí hydrometeorologická výstraha III. stupňa.

Screen Shot 02-11-24 at 12.42 PM.JPG Zdroj: shmu.sk


Súvisiaci článok
Krízový štáb v Žiline začal konať. Zosuvy pôdy predstavujú vážny problém, nastolili mimoriadnu situáciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť