Streda 01. 05. 2024 21:50:48

Chrípka prepukla aj v okrese Bytča. Školy hromadne rušia vyučovanie a situáciu ešte komplikuje covid

O tom, že s chrípkou nie sú žiadne žarty ani v čase, keď sa už zimné obdobie pomaly končí, svedčí aj najnovšia situácia v okrese Bytča. Pre viaceré ochorenia u najmenších tam totiž rušia jedno vyučovanie za druhým a situácia sa nelepší. Práve naopak.

Michal Szentivanyi|7. február 2024|08:03:45

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Tichý zabiják v podobe arktických mrazov. Rady, ako predísť omrzlinám a aj škodám na duševnom zdraví
Čítajte viac >

O alarmujúcej situácii v okrese Bytča informovala spravodajská televízia TA3. Chrípkové prázdniny majú totiž už viac ako dve desiatky základných a materských škôl v celom Žilinskom kraji. Problémom sú hlavne ochorenia u tých najmenších, v predškolskom veku. Choré sú teda hlavne deti do päť rokov. Okres Bytča je však v centre pozornosti.

Situácia je každým dňom náročnejšia, varuje pediatrička z Bytče

O stúpajúcom trende ochorenia u detí pre televíziu TA3 hovorila aj bytčianska pediatrička Marta Čelková. „Posledné týždne je u nás v detskej ambulancii situácia náročná," začala popisovať problém Čelková s tým, že každý deň je problém väčší a väčší. „S chrípkou sa stretávame už tak 2 až 3 týždne. Teraz počet pacientov pribúda s výraznými a typickými príznakmi chrípky," pokračuje pediatrička v rozhovore pre televíziu.

Komplikácie prináša aj stále prítomný covid

Nie je to však len chrípka, ktorá je momentálne veľkým strašiakom. Čelková pre TA3 prezradila, že práve ochorenie covid-19 je stále prítomné a v kombinácii s pacientami s chrípkou veľmi komplikuje aktuálnu situáciu v ordinácii. „Tá chrípka sa mieša aj s covidovými pacientami, čo komplikuje situáciu. Musíme rozlíšiť a správne diagnostikovať dané ochorenie, aby sme ho mohli aj správne liečiť. Predpokladáme, že táto náročná situácia bude trvať ešte ďalšie 2 až 3 týždne," vyslovila prognózu Čelková s tým, že po tomto náročnom období by malo dôjsť k upokojeniu tejto situácie.

„Chrípka nie je také jednoduché ochorenie, ako obyčajné prechladnutie u detí, ale je to vysoko infekčné a pomerne prudko prebiehajúce ochorenie, ktoré sa prenáša kvapôčkovou nákazou - smrkaním, kýchaním a kašlaním. Spozornieť by sme mali vtedy, keď nastupujú komplikácie chrípky. Čím menšie dieťa, tým môžeme viac očakávať, že sa stav môže komplikovať. Vtedy je dôležité, aby pediater alebo krčný lekár vyšetril ucho a zvážil a zdiagnostikoval, či nie je pridružený aj sekundárny zápal," vysvetlila lekárka Čelková. Tá dodala, že pravidelne nabáda rodičov, aby svoje deti chránili už v čase nástupu chrípky. Ide prevažne o obdobie začiatku októbra. Najjednoduchšou prevenciou je podľa nej vakcinácia. Telo by sa v takom prípade vedelo s vírusom lepšie vysporiadať.


Súvisiaci článok
Covid nikam neodišiel. Imunológovia radia, čo môžete urobiť pre svoje zdravie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť