Piatok 17. 05. 2024 05:30:21 | Meniny má Gizela, Aneta

Tichý zabiják v podobe arktických mrazov. Rady, ako predísť omrzlinám a aj škodám na duševnom zdraví

Aj keď december z hľadiska chladného počasia nepriniesol až tak veľa, všetci sme sa presvedčili o tom, že zima si vie dať poriadne načas a všetkých nás prekvapiť v tú najnevhodnejšiu dobu. Arktické mrazy, ktoré momentálne zasahujú sever krajiny, vedia potrápiť nielen našu psychiku, ale aj naše fyzické zdravie. Prinášame vám niekoľko rád, ako nepodceňovať teploty pod nulou a predísť tak tradičným, ale aj vážnejším ochoreniam.

Michal Szentivanyi|15. január 2024|10:15:13

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Počasie na horách sa zhoršilo, trvá druhý stupeň lavínovej hrozby
Čítajte viac >

Dá sa povedať, že až do konca roka sme nemali dočinenia s tradičnou severskou zimou, no ak nás niečo v zásade prekvapilo, tak to boli januárové mrazy, ktoré prišli zo dňa na deň. Náhle zmeny počasia pritom nie sú dobré pre naše zdravie, a to ani to duševné. Dá sa povedať, že zo snehovej pokrývky sa tešia len tí najmenší z nás, no dospelých a starších ľudí môže chladné počasie negatívne zasiahnuť.

Choroby a virózy čakajú na svoju príležitosť

Všetci už dávno vieme, že zima, hlavne tá z posledných dní, so sebou prináša okrem tradičných ochorení ako chrípka, kašeľ, nádchy či angíny aj celkové zmeny a negatívne dopady na naše telo. Chladné počasie a skoré noci majú pritom vplyv aj na našu psychiku a bývame viac unavení, než je zvykom. Výnimkou určite nie sú ani depresie, ktoré v tomto čase čakajú doslova za každým rohom.

Nepodceňujte dostatok pohybu v exteriéri ani prísun vitamínu D

V tomto prípade sa aj odborníci zhodujú na tom, že je potrebné sa začať viac hýbať, chodiť na častejšie prechádzky ešte počas svetla, ktorého je počas zimného obdobia menej, keďže sa skôr stmieva. V tejto súvislosti netreba napríklad zabúdať aj na dopĺňanie si vitamínu D, ktorého je v dôsledku nedostatku slnečných lúčov v našom tele menej. S tým ruka v ruke idú aj pochmúrne nálady, celková slabosť a málo motivácie do bežných denných aktivít. Dostatok vitamínu D by nás mal navyše zbaviť aj prudkej zmeny nálad, ktoré sú pre toto ročné obdobie príznačné.

V tomto prípade je možné využiť aj tradičné športy v posilňovni či v exteriéri. Závisí samozrejme od aktuálnych poveternostných podmienok a počasia. Niektorí odvážlivci volia aj v tomto chladnom období behanie na čerstvom vzduchu. Takzvaný jogging sa odporúča aj v prípade kardiovaskulárnych problémov, pretože dostatok pohybu naše telo ocení okrem iného aj v prípade budovania imunity.

photo-from-back-athlete-run-winter_1024x683.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Hlavné problémy nastávajú až keď klesnú teploty pod desať stupňov Celzia

Aj odborníci z Úradu verejného zdravotníctva sa zhodujú na tom, že teploty pod desiatimi stupňami Celzia sú pre telo nebezpečné. Tie sa v týchto dňoch vyskytujú väčšinou v noci. Reakcia organizmu na takýto chlad závisí od ochladenia tela. Chladné teploty pritom nie sú príznačné len pre exteriér, ale vyskytujú sa aj pri športových podujatiach, ako sú napríklad hokejové zápasy či verejné korčuľovanie v interiéri. Teploty nižšie ako 15 stupňov Celzia môžu tak môžu mať veľmi nepriaznivé účinky na zdravie nie len v primárnej, ale aj v sekundárnej forme.

Ak sa rozprávame o omrzlinách, pokožku treba jednoznačne chrániť pred omrzlinami či inými poškodeniami. Ruky a tvár si treba pravidelne krémovať a v chladných teplotách nezabúdať na rukavice. Pri nedôslednom pohybovaní sa v chladnom prostredí však okrem omrzlín totiž riskujete aj ďalšie, vážnejšie zdravotné problémy. Raritnými prípadmi nie sú ani nedostatočne prekrvujúce sa cievy v prstoch či vážnejšie formy artritídy, pri ktorých môžu jednotlivé kĺby opuchnúť až tak veľmi, že nimi nebudete môcť pohnúť. Ak ste sa nešťastnou náhodou dostali až do tohto štádia, určite je na mieste vyhľadať odborníka.

Screen Shot 01-14-24 at 01.39 PM.JPG Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Aká je prevencia?

Ako sa teda voči týmto neduhom chladného počasia chrániť? Nuž, možností je viacero. Priebežne sledujte počasie a jeho predpovede a prispôsobte tomu vhodné oblečenie, najmä ak plánujete tráviť vonku dlhší čas. Používajte viac vrstiev oblečenia, vrchné oblečenie by malo byť odolné proti vetru, dažďu a snehu. Je veľmi pravdepodobné, že oblečenie v dôsledku potenia skončí veľmi mokré, v tom prípade, ak je to možné, určite neodkladajte jeho urýchlenú výmenu za suché. Vyhnete sa tak nachladeniu.

Ak sa chcete vyhnúť omrzlinám a vážnejším problémom, ktoré z toho vyplývajú, náležitú pozornosť venujte ochrane nôh, rúk a hlavy. Noste teplé rukavice, čiapky, ponožky a zimné nepremokavé topánky. Ohrození sú hlavne seniori, ktorí potrebujú teplejšie oblečenie. Sami totiž produkujú menej telesného tepla, ako ľudia v produktívnom veku. Aktivity v exteriéri plánujte v závislosti od počasia a prispôsobte ich aktuálnym podmienkam. Vyhýbajte sa alkoholu a kofeínovým nápojom, ktoré zvyšujú riziko podchladenia a vzniku omrzlín. Pravidelne dopĺňajte tekutiny, aj keď v chlade nemusíte na prvú ostrú cítiť smäd. Ide aspoň o dva litre tekutín denne a viac. Samozrejme sa v tomto prípade myslí tekutín v teplom stave a vyhýbajte sa studeným nápojom. Ich konzumácia totiž môže spôsobiť výskyt angíny či prechladnutia.

Ak sa nachádzate v exteriéri, snažte sa, ak je to možné, dýchať skôr nosom. Pri dýchaní ústami rovnako riskujete nástup angíny či iných ochorení.


Súvisiaci článok
Pre nepriaznivé počasie včera v našom kraji zasahovalo viac ako 40 hasičov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť