Sobota 07. 09. 2024 19:47:27 | Meniny má Marianna

100 stavieb Žilinského kraja: Bobrovská kalvária v okrese Námestovo

Bobrovskú kalváriu môžeme označiť aj za oázu pokoja a krásy na Orave. Ak hľadáte miesto, kde sa môžete zbaviť stresu a naplniť dušu prírodnou nádherou, navštívte Bobrovskú kalváriu. Táto historická pamiatka sa týči nad dedinou Bobrov v okrese Námestovo a ponúka nezabudnuteľný výhľad na panorámu Západných Tatier, Babiu horu a Oravskú priehradu. Prečítajte si viac o tomto skvostnom mieste, ktoré láka turistov aj pútnikov.

Juliana Krčulová|2. február 2024|17:15:14

Zdroj: mapotic.com

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Slovenský orloj v Starej Bystrici
Čítajte viac >

Portál visit.namestovo.sk informuje, že v srdci Bobrova v okrese Námestovo sa nachádza miesto, kde ľudia prichádzajú načerpať pokoj, oddýchnuť si alebo sa len-tak pokochať výhľadom. Ten je z Bobrovskej kalvárie naozaj krásny: štíty Západných Tatier, majestátne sa vypínajúca Babia hora, nekonečné vody Oravskej priehrady a okolité dediny ako na dlani.

V centre obce, pri kostole, sa nachádza kalvária, ktorú sa oplatí navštíviť. Ak chcete ísť autom, môžete zájsť za kostol k cintorínu a tam sa pripojiť na cestu, ktorá vás dovedie priamo ku Kaplnke Nanebovzatia Panny Márie. Ak si však chcete užiť peknú prechádzku, auto radšej nechajte na parkovisku za kostolom a choďte pešo.

obecbobrov.sk 2.jpg Zdroj: obecbobrov.sk

Podľa portálu sa medzi miestnymi obyvateľmi hovorí odpustu aj „zelná“, pretože sa počas neho posväcujú liečivé rastliny a zeliny, ktoré majú liečiť. Tento zvyk sa odvíja od dávnej minulosti, keď ľudia nemali prístup k liekom a používali na liečbu byliny. Mysleli si, že posvätené byliny sú ešte účinnejšie.

História obce Bobrov a Bobrovskej kalvárie so sebou prináša aj niekoľko zaujímavostí. „Bobrovské púte sa konajú už vyše sto rokov. Koncom 19. storočia dal miestny rodák, kanonik Štefan Koštialik, vystavať 14 zastavení krížovej cesty od farského kostola smerom na blízky kopec ku kaplnke. Slávnostné posvätenie kalvárie sa konalo 15. augusta 1894, zúčastnilo sa na nej 20-tisíc pútnikov a okolo 50 kňazov z celej Oravy.

Púte sa konali aj počas komunizmu, hoci s povolením okresného výboru a nie v takej sláve, ako je to dnes. Môcť takýmto spôsobom oslavovať sviatok Nanebovzatia Panny Márie si Bobrovčania dali ako jednu z podmienok, keď sa zakladalo v dedine družstvo a oni sa museli vzdať svojich polí,“ informuje web visit.namestovo.sk.

Jednou z osobitostí púte je takzvaný „pohreb Panny Márie“. Vždy 14. augusta alebo v predvečer miestneho odpustu sa z farského kostola vytvorí sprievod so sochou Panny Márie v truhle, ktorý smeruje popri zastaveniach krížovej cesty na vrch. Tam sa spieva a modlí, kým sa socha Panny Márie uloží do symbolického hrobu v kaplnke. Tento zvyk je na Slovensku vzácny, podobný sa slávi v Poľsku na Zebrzydowskej kalvárii.

„Fundátor bobrovskej kalvárie kanonik Štefan Koštialik na toto dielo vynaložil sumu dvadsaťtisíc zlatých, čo bola v tom čase úctyhodná obeta. Kanonik tiež požiadal príslušnú rímsku kongregáciu o udelenie plnomocných odpustkov, na čo dostal odpoveď podpísanú od pápeža Leva XIII., ktorý dňa 28. júla 1893 udelil plnomocné odpustky všetkým, ktorí v zbožnosti navštívia toto miesto v deň odpustu a tam vykonajú príslušné skutky pokánia a modlitby,“ približuje web visit.namestovo.sk.

FB Obec Bobrov.jpg Zdroj: Facebook/Obec Bobrov

FB Obec Bobrov 2.jpg Zdroj: Facebook/Obec Bobrov

obecbobrov.sk.jpg Zdroj: obecbobrov.sk

obecbobrov.sk 3.jpg Zdroj: obecbobrov.sk


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej v Dolnom Kubíne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť