Nedeľa 15. 09. 2024 04:30:30 | Meniny má Jolana

Alkohol zničil už nejeden ľudský život. Kampaň Suchý február prebieha aj v Žilinskom kraji

Každý z nás určite pozná viacero neradostných príbehov o tom, ako alkohol zničil vzájomné vzťahy, pracovné návyky či celé rodiny. Jeho vedľajšie účinky a návyk naň pritom viacerí bagatelizujú a podceňujú, no hrozba je stále prítomná. Slovensko sa pritom aj štatisticky pravidelne umiestňuje v popredných priečkach medzi európskymi krajinami v pití alkoholu. Práve preto vznikla iniciatíva Suchý február, ktorá spočíva v jednoduchom abstinovaní počas celého mesiaca, čím telu doprajete dostatočný oddych a regeneráciu. Prebieha aj v Žilinskom kraji.

Michal Szentivanyi|1. február 2024|08:00:07

Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Polícia odhalila v Žilinskom kraji minulý týždeň až 72 opitých vodičov
Čítajte viac >

Úderom polnoci sa 1. februára začína táto každoročná kampaň. Jej podstatou bude preveriť verejnosť v tom, či a ako zvláda mesiac bez užitia alkoholu. Kampaň už prebieha niekoľko rokov a podporu jej v minulosti už vyjadrilo aj Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. Pitie ako také je pritom na Slovensku dlhodobým problémom. Dôsledky častého požívania alkoholických nápojov pritom poznáme sčasti všetci. Ide o samovraždy, pošramotené vzťahy, smrteľnými nehody na aute a iné tragédie. V týchto dňoch dokonca už aj sám Žilinský kraj na sociálnej sieti prezentuje túto kampaň.

Ciele kampane

Samotní organizátori a kraj pritom hovoria vopred, že významom kampane nie je zamedziť pitiu úplne. Skôr je potrebné sa zamerať na to, kde nám končí osobná miera. „Cieľom iniciatívy je nielen okúsiť mesiac bez pitia alkoholu, ale aj naštartovať zdravší životný štýl, ktorý vám prinesie zlepšenie imunity a trávenia, lepší spánok, viac energie, lepšiu kondičku a to určite nie je všetko," píše sa na sociálnej sieti Žilinského samosprávneho kraja.

Alkohol ako dávny zabijak

Zahrávanie sa s alkoholom pritom nie je na Slovensku nič nové. Už pred rokom vyjadrili predstavitelia zdravotného rezortu pre TASR obavy a varovali, že rizikovým pitím trpí viac ako 400-tisíc Slovákov. „Slovenský národ pije nad mieru. A my sme si v našej neziskovke povedali, že s tým niečo urobíme. V Česku už 12. rok a už 3. rok na Slovensku, sa prostredníctvom prevencie, osvety, spolupráce s odborníkmi, školami a firmami snažíme o to, aby ti nebolo blbé vykročiť z davu, povedať „nie, to mi nechutí, to nechcem...". Aby ste sa cítili v slovenskej spoločnosti lepšie. Vopred sucho ďakujeme," píšu organizátori kampane.

Nadmerná konzumácia alkoholu je pasca, ktorá nás ohrozuje na živote

Aj sám Úrad verejného zdravotníctva už v minulosti stručným plagátom informoval o hrozbách, ktoré so sebou alkohol prináša. Alkohol je toxická, psychoaktívna látka s vlastnosťami, ktoré vyvolávajú závislosť, no okrem iného ovplyvňuje aj široké spektrum štruktúr a procesov v centrálnom nervovom systéme a zvyšuje riziko úmyselných a neúmyselných zranení. Škodlivé užívanie alkoholu má navyše celosvetovo na svedomí až 3 milióny ľudských životov ročne, čo je asi 6 úmrtí za minútu.

Alkohol má navyše aj toxické účinky na tráviaci a srdcovo-cievny systém. Preukázateľne zvyšuje riziko viacerých typov rakoviny a negatívne ovplyvňuje imunitný systém.


Súvisiaci článok
Koniec januára v znamení policajných kontrol. Príslušníci zverejnili výsledky z Čadce
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť