Štvrtok 04. 07. 2024 08:19:03 | Meniny má Prokop

Odvážna výzva martinskej radnice: Domov pre seniorov postaví do jesene

Základný kameň poklepali, konečne môžu začať stavať. Na mieste bývalej škôlky v mestskej časti Podháj postaví mesto Centrum sociálnych služieb. Má na to však iba 165 dní. FOTO: Redakcia SP21

D U|16. február 2022|13:34:13

Náklady na výstavbu sú v sume 4,1 milióna eur, z toho 2,5 milióna je príspevok Štátneho fondu rozvoja bývania, ostatné zaplatí mesto. „Toto bolo v rozpočte schválené, nič nebráni tomu, aby sa stavba rozbehla na plno,“ hovorí Ján Danko, primátor mesta Martin. V areáli už začali výkopové práce, na stavbe sú prvé mechanizmy.

Víťazná firma má podľa zmluvy na výstavbu objektu 165 dní. „Niekedy v auguste, septembri by táto stavba mala byť ukončená, odovzdaná do prevádzky,“ hovorí Ján Danko.

2.jpg

„Pred chvíľou som sa rozprával s miestnymi dôchodcami a povedali mi, že na také zariadenie dlho čakali. Som veľmi rád, že ŠFRB podporuje takéto projekty,“ uviedol predseda parlamentu SR Boris Kollár a dodáva: „Pevne verím, že už na Vianoce budú v novom zariadení bývať seniori.“

Na slávnostné poklepanie základného kameňa sa prišli pozrieť aj desiatky martinských dôchodcov. „Tešíme sa, ak sa to podarí, to bude dobré, lebo starých ľudí osamelých je veľa,“ hovorí dôchodca. „No ja zjem kefu, ak to stihnú postaviť do septembra,“ hovorí dôchodkyňa.

Vlastníkom CSS bude mesto. Ponúkne 40 lôžok pre celoročný pobyt osôb v dôchodkovom veku a 10 lôžok pre odkázaných v preddôchodkovom veku. Súčasťou objektu bude aj denný stacionár. V Martine evidujú už teraz desiatky žiadostí o umiestnenie seniorov do zariadení. „Je veľký záujem, čakanie na umiestnenie do takéhoto zariadenia, to sú mesiace až roky. Všetky zariadenia nielen v Martine, ale aj v okolitých mestách sú preplnené,“ dodal primátor.

4.jpg

Mesto už v týchto dňoch podalo žiadosť o dotáciu na ďalšie zariadenie, ktoré plánuje stavať. Slúžiť by malo seniorom.


Súvisiaci článok
Pomáhať seniorom môže každý. Centrá sociálnych služieb hľadajú dobrovoľníkov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť