Nedeľa 12. 05. 2024 21:31:29 | Meniny má Pankrác

Tip na výlet: Najštýlovejšia židovská synagóga na Slovensku

Jednou z najväčších a najštýlovejších synagóg na Slovensku sa môže pýšiť mesto Liptovský Mikuláš. Boli ste ju už pozrieť? Ak nie, môžete využiť toto krásne počasie na malý výlet do regiónu Liptov.

Radka Kostánová|29. január 2024|14:30:43

Zdroj: Facebook/Žilinský turistický kraj

Súvisiaci článok
Tip na zimný výlet: Zasnežený Liptov je u turistov veľmi obľúbený
Čítajte viac >

Synagóga v meste Liptovský Mikuláš bola postavená v rokoch 1842 až 1846. Avšak, súčasnú podobu získala až po rekonštrukcii v roku 1906, kedy, ako informuje mesto Liptovský Mikuláš, známy budapeštiansky architekt Leopold Baumhorn prepojil pôvodný klasicistický exteriér so secesným interiérom.

foto_11696-2.jpg Zdroj: mikulas.sk

Interiér synagógy

Štýlovému a impozantnému interiéru dominuje modro-zlatá štuková výzdoba. Ďalej môže návštevník vidieť aj veľkú farebnú stropnú vitráž s motívom slnka a kvetov na pozadí modrej oblohy a objekt „Aron-ha-Kodeš", kde sa uchovávala Tóra, komponovaný ako impozantná brána. Zástupcovia mesta doplnili, že na západnej galérii synagógy je inštalovaná výstava o histórii židovskej komunity, ktorá vyše dvoch storočí spolutvorila dejiny mesta.

„Prvé židovské rodiny sem prišli okolo roku 1720 na pozvanie šľachtica Pongráca, ktorý si od ich pôsobenia sľuboval ekonomický rozvoj. Jeho očakávania boli naplnené, keďže židia boli skvelí obchodníci. Obchodovali hlavne s drevom, kožou, textilom, liehovinami a tabakom. Boli však medzi nimi aj vynikajúci učitelia, lekári či právnici. Dokonca v rodine židovského učiteľa RubinaSchwalba vyrástla pravnučka anglickej kráľovnej Viktórie," priblížili informácie.

foto_11695.jpg Zdroj: mikulas.sk

Vedeli ste, že obete holokaustu pripomína tiež pamätná tabuľa na priečelí synagógy? Na prehliadke si ju všimnite. Môžete tu vidieť aj kópiu slávneho reliéfu od mikulášskeho maliara Michala Kernasa. Ten sa nachádza aj v Národnom pamätníku obetiam holokaustu v Jeruzaleme a, ako sa ďalej môžete dozvedieť, ďalšie sú umiestnené na šiestich slovenských synagógach.

„V súčasnosti je odsvätená synagóga muzeálnou expozíciou a v jej priestore sa konajú mnohé kultúrne podujatia. Najznámejším sú Mosty Gesharim, ktoré sú pravidelne vysielané Slovenskou televíziou," skonštatovali zástupcovia mesta.


Súvisiaci článok
Tip na zimný výlet: Poznáte Bačov Stolec?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť