Piatok 06. 09. 2024 15:06:25 | Meniny má Alica

Inovatívny program resocializácie pripravuje odsúdených mladistvých zo Sučian na návrat do spoločnosti

Odsúdení v Ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých Sučany sa učia o drogách, rodinných vzťahoch a komunikácii vo výstupnom oddiele.

Juliana Krčulová|26. január 2024|14:46:24

Zdroj: zvjs.sk

Súvisiaci článok
Mladiství z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Sučanoch spoznávali krásy Martina
Čítajte viac >

Hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže, Monika Kacvinská, informovala, že v rámci výstupného oddielu – Národný projekt Šanca na návrat 2, ktorého hlavným cieľom je inovatívna, komplexná a systémová podpora cieľovej skupiny fyzických osôb v nepriaznivej sociálnej situácii, odsúdení absolvujú v pravidelných intervaloch rôzne skupinové aktivity, ktoré vedie psychológ.

„Stretnutia sú zamerané na rôzne témy, ako napríklad sociálna komunikácia, rodinné vzťahy, závislosti či sebapoznanie. Odsúdení tak môžu viac spoznať sami seba, naučiť sa hovoriť o svojich pocitoch, prežívaní, vnímaní alebo sa naučiť využívať svoje individuálne predpoklady v každodennom živote,“ priblížila Kacvinská a dodala, že odsúdeným sú poskytované základné objektívne informácie o rôznych druhoch drog, ich účinkoch, o procese vzniku závislosti a o ich dopade na život.

e0159737-7502-41c6-a83b-703061f44219.jpg Zdroj: zvjs.sk

Pri práci s odsúdenými sa podľa jej slov využívajú rôzne metódy a techniky práce, napríklad diskusia, koláž, aktívne počúvanie, hranie rolí, pozorovanie, podávanie spätnej väzby, využívanie prvkov arteteterapie a artefiletiky. „Cieľom resocializačného programu vo výstupnom oddiele je zníženie rizika sociálneho vylúčenia odsúdených a zlepšenie predpokladov na ich aktívne začlenenie do spoločnosti po prepustení,“ dodala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže na oficiálnom webe.


Súvisiaci článok
Žiaci a odsúdený spoločne proti drogám. Na Mestskom úrade v Žiline sa uskutočnila otvorená diskusia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť