Sobota 27. 07. 2024 01:29:26 | Meniny má Božena

Žiaci a odsúdený spoločne proti drogám. Na Mestskom úrade v Žiline sa uskutočnila otvorená diskusia

Drogová závislosť je dlhodobým a významným sociálnym problémom. V súčasnosti sa stretávame s prítomnosťou drog a omamných látok dokonca aj na základných a stredných školách. Medzi mladými ľuďmi je časté nadmerné pitie alkoholu a fajčenie, čo negatívne ovplyvňuje ich vývoj.

Juliana Krčulová|3. december 2023|13:30:13

Zdroj: zvjs.sk

Súvisiaci článok
Odsúdení v Žiline získali digitálne kompetencie v kurze integrácie
Čítajte viac >

Dôvody pre vyskúšanie drog sú rozličné, no často ide o snahu zapadnúť do kolektívu alebo o nedostatočnú informovanosť o škodlivých účinkoch drog. Prevencia drogovej závislosti má kľúčovú úlohu v edukačnom procese.

V stredu 22. novembra sa uskutočnila beseda o protidrogovom projekte, ktorú organizovali spoločne Ústav na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody Žilina, Krajská a Okresná prokuratúra v Žiline, Policajný zbor a Zbor väzenskej a justičnej stráže. Táto beseda, zameraná na odsúdených a žiakov základných a stredných škôl, sa kvôli veľkému počtu účastníkov uskutočnila vo veľkej zasadacej miestnosti Mestského úradu v Žiline.

d4525370-52b3-455e-9bcf-c0a988c8b990.jpg Zdroj: zvjs.sk

Hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže, Monika Kacvinská, informovala, že prokurátorka Okresnej prokuratúry Žilina, Mgr. Mária Zacharová, v úvode všetkých privítala a žiakom ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl objasnila postavenie štátnych inštitúcií v justičnom systéme a vysvetlila skutkové podstaty drogových trestných činov.

„Príslušníčky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline oboznámili žiakov bližšie o drogách - ich rozdelení, druhoch, formách a následkoch závislostí. Zároveň mali možnosť prostredníctvom krátkeho videa vidieť, aké následky má užívanie drog na výzore ľudí. Žiaci si mohli vyskúšať okuliare, ktoré simulovali účinky drog,“ uviedla Kacvinská.

468ec7c3-31d2-42b8-8eb1-39e837b8c5c4.jpg Zdroj: zvjs.sk

Prokurátor Okresnej prokuratúry Žilina, Mgr. Martin Kníž, ďalej priblížil informácie z rozsudku pri uložení trestu odňatia slobody za neoprávnené prechovávanie drog, a tým spáchaný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi.

„Následne vedúca oddelenia výkonu väzby a výkonu trestu Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Žilina priblížila základné zásady, podmienky a najmä obmedzenia vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody mladistvých osôb s poukázaním na negatíva pri strate osobnej slobody. V závere vystúpil odsúdený, ktorý autenticky a pútavo vyrozprával žiakom svoj životný príbeh o tom, ako aj vysokoškolsky vzdelanému športovcovi s dobrým zamestnaním drogy negatívne ovplyvnili život,“ priblížila hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Počas besedy s odsúdeným sa žiaci aktívne zapájali a pýtali rôzne otázky. Podľa Kacvinskej bolo vidieť, že aktivita upútala ich pozornosť a im ostáva veriť, že aj táto forma prevencie splní svoj účel.


Súvisiaci článok
V žilinskej väznici horelo. Cvičný poplach preveril čas dojazdu hasičskej a záchrannej techniky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť