Štvrtok 17. 10. 2024 10:53:38 | Meniny má Hedviga

Colníci odhalili viac ako 1 200 prípadov porušenia colných a daňových predpisov v roku 2023

Za uplynulý rok eviduje Colný úrad Žilina viac ako 1 200 porušení colných a daňových predpisov. Najčastejšie sa osoby dopustili priestupkov v cestnej doprave, pri evidovaní tržby a tiež nezákonným dovozom tovaru z tretích krajín. Médiá o tom informovala Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina.

Juliana Krčulová|25. január 2024|13:50:27

Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Žilina chce spoplatniť parkovanie na celom území mesta do roku 2027 (VIDEO)
Čítajte viac >

Žilinskí príslušníci finančnej správy zistili pri minuloročných kontrolách 1 224 pochybení, ktorých sa dopustili podnikatelia, ale tiež súkromné osoby, pri plnení si colných, daňových a iných povinností. „Najčastejšie sa stretli s nedodržiavaním predpisov pri cestných kontrolách, keď sa vodiči nevedeli preukázať potrebnými povoleniami. Chýbali prepravné povolenia, niektorým osobitná výbava a hasiace prístroje na prepravu nebezpečných vecí. Taxikári jazdili neoznačeným vozidlom a v siedmich dopravných prostriedkoch sa našli aj drogy,“ priblížila Chríbiková s tým, že pomerne časté chyby sa vyskytli aj u obchodníkov, lebo nepoužívali elektronickú registračnú pokladnicu alebo e-kasu klient na evidenciu tržieb.

„Neodovzdávali kupujúcim pokladničný doklad alebo paragón. Celkovo ich bolo 248. Dostali blokovú pokutu od 100 do 660 eur. O sankcii pre ďalších dvoch, ktorí používali pokladnicu nespĺňajúcu požiadavky, sa ešte rozhoduje,“ doplnila hovorkyňa.

Ďalej upozornila, že skupinu porušovateľov ustanovení tvorili aj osoby, ktoré si nezákonne doviezli tovar z tretích krajín alebo neuposlúchli výzvu colníka, prípadne mu bránili pri výkone jeho činnosti. „Viac ako 50 žiadateľov o výrobu destilátu v páleniciach uviedlo v dokladoch nepravdivé údaje a bola im dorubená spotrebná daň z liehu. Dvadsaťšesť obchodníkov bolo pristihnutých pri predaji falzifikátov rôzneho druhu tovaru,“ uzavrela Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina.


Súvisiaci článok
Mestská polícia Žilina riešila v roku 2023 takmer 200 prípadov rušenia nočného pokoja
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť