Sobota 07. 09. 2024 15:19:09 | Meniny má Marianna

Žilina chce spoplatniť parkovanie na celom území mesta do roku 2027 (VIDEO)

Parkujte podľa pravidiel, inak vás čaká mastná pokuta. Žilina zavádza nové opatrenia na kontrolu a porušovanie predpisov na území, ktoré je v meste spoplatnené. Samospráva počíta so systémom spoplatneného parkovania na celom území mesta do roku 2027.

Juliana Krčulová|25. január 2024|10:00:05

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Mestská polícia Žilina riešila v roku 2023 takmer 200 prípadov rušenia nočného pokoja
Čítajte viac >

Žilina bojuje proti nezodpovedným vodičom. Dodržiavanie predpisov parkovania na spoplatnenom území kontroluje od januára tohto roka šesť ľudí. Samospráva rieši nárast priestupkov v spolupráci s Mestskou políciou Žilina objektívnou zodpovednosťou.

Žilina zvyšuje kontrolu parkovania v spoplatnených zónach

„Po prevzatí parkovacej politiky do rúk mesta, vzišla, samozrejme, veľmi dôležitá otázka, akou je výkon kontroly a porušovanie predpisov na území, ktoré je v meste spoplatnené. Hneď po prevzatí začala v uliciach mesta prebiehať aj kontrola, ale keďže kapacitne sme už vedeli, že nemôžeme vyťažovať len mestskú políciu, pretože majú aj iné povinnosti, tak sme pristúpili k tomu, že sme už v decembri minulého roka prijali dvoch ľudí, takzvaných parkovacích kontrolórov. Od januára tohto roku ich chodí v spoplatnených zónach mesta už šesť, v dvoch smenách po troch, a to od 6:00 rána do 22:00 hodiny večera,“ priblížil primátor mesta Žilina, Peter Fiabáne.

Mesto Žilina eviduje pomerne vysoký nárast priestupkov, ktoré v spolupráci s Mestskou políciou Žilina rieši formou objektívnej zodpovednosti. „Chceme v tom pokračovať, pretože chceme, aby ľudia videli, že mesto kontroluje aj ľudí, ktorí systém obchádzajú alebo porušujú. S rozširovaním spoplatneného parkovania budeme zvyšovať nielen počet ľudí na kontrolu, ale rátame aj s nákupom vozidiel, ktoré budú snímať evidenčné čísla áut. Dnes nám to legislatíva aj technické normy umožňujú,“ uviedol Fiabáne.

Ako sa mesto plánuje vysporiadať s narastajúcimi problémami s parkovaním a priestupkami?

Žilinská samospráva, po prevzatí parkovacej politiky, vytvára fond mobility, ktorý by sa mal napĺňať finančnými prostriedkami z parkovania a priestupkov. „Okrem réžie pri správe parkovania a parkovacej politiky budeme finančné prostriedky vracať naspäť do systému. Do budovania a rekonštrukcie parkovacích miest, záchytných parkovísk a aj na iné typy mobility, napríklad do cyklotrás. V roku 2024 odhadujeme celkovú sumu na jeden milión eur," doplnil primátor mesta Žilina.

Systém spoplatneného parkovania na celom území mesta Žilina chce samospráva spustiť v roku 2027. „Bude tomu predchádzať komunikácia s občanmi, aby vedeli, čo mesto chce robiť, ako to chce robiť a prečo to chce urobiť, pretože potrebujeme pochopenie zo strany občanov,“ zdôraznil primátor Fiabáne.


Súvisiaci článok
Systém spoplatneného parkovania na území celej Žiliny chce mesto spustiť v roku 2027
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť