Streda 17. 04. 2024 19:06:14 | Meniny má Rudolf, Rudolfa

Športcentru Karpatská sa blýska na lepšie časy. Župa ho chce získať výmenou za iný pozemok

Poslaneckí klub mestského zastupiteľstva INÁ Žilina informoval, že už čoskoro by mohla župa prevziať a dokončiť rozostavané športové centrum na Karpatskej ulici v Žiline. Okrem iného by tam mohla vzniknúť krajská hokejová akadémia. Županka Erika Jurinová predstavila zámer zameniť svoj nepotrebný majetok za toto, dlhé roky rozostavané, športcentrum. FOTO: Športcentrum Karpatská

Michal Filek|15. február 2022|13:32:11

Ako píše poslanecký klub, dôvodom plánovej zámeny je nadobudnutie pozemku a rozostavanej športovej haly za účelom vytvorenia hokejovej akadémie a s tým súvisiace nutné vybudovanie zodpovedajúcej športovej infraštruktúry, t. j. ľadovej plochy. V zmysle podpísaného Memoranda a platného uznesenia Vlády SR je potrebné hokejovú akadémiu vytvoriť a hokejovú halu dostavať najneskôr do 31. 12. 2023.

Kraj na túto investíciu získa významnú časť prostriedkov z Ministerstva financií SR, ktoré deklaruje záväzok poskytnutia 14 miliónov eur pre sedem krajských akadémií. To znamená 2 milióny eur na regionálnu hokejovú akadémiu v Žiline, ktorá bude súčasťou Spojenej školy na Rosinskej ceste. Tá spadá do zriaďovateľskej pôsobnosti práve žilinskej župy. Vybudovaním športovej infraštruktúry by sa výrazne skvalitnili a posilnili nielen ďalšie možnosti podpory výchovnovzdelávacieho procesu, ale sa prispeje ku komplexnej podpore športu, voľnočasových aktivít, zdravého životného štýlu mládeže a širokej športujúcej verejnosti predovšetkým mesta Žilina, ako centra samosprávneho kraja.

„Sedem mestských poslancov klubu Iná Žilina (Ľudmila Chodelková, Jozef Juriš, Martin Barčík, Róbert Kašša, Denis Cáder, Rastislav Johanes, Branislav Delinčák) tento zámer jednoznačne podporuje. Témou nedostatočnej športovej infraštruktúry sa zaoberáme už dlho. Ešte v roku 2020 predložil náš klub na septembrové mestské zastupiteľstvo výzvu primátorovi mesta, aby sa obnovili rokovania o možnosti získania nedostaveného areálu do majetku mesta - podotýkame: za podmienok výhodných pre mesto! Náš návrh vtedy podporilo iba 14 poslancov, a tak uznesenie nebolo platné. Snáď kolegovia poslanci budú tentoraz otvorenejší pri hľadaní riešení, ktoré neostanú iba pri proklamačných vyhláseniach bez reálneho výsledku,“ komunikovala za klub poslankyňa Ľudmila Chodelková.

Spojenie síl a vzájomná spolupráca Žilinského samosprávneho kraja a mesta Žilina, by malo prínos pre obe strany. Pre župu je totiž predmetom záujmu predovšetkým ľadová plocha. Naopak, pre mesto Žilina by mala význam „suchá časť“ areálu, kde by sa v réžii mesta dobudoval objekt tak, ako bol pôvodne naprojektovaný.

Športcentrum totiž, okrem zázemia, pozostáva z trojice stavebne oddelených častí: ľadovej plochy, hokejbalového ihriska s rozmermi 52x26 m a ihriska určeného na futsal a florbal s rozmermi 40x20 m. Priestor tu majú nájsť aj úpolové športy.

Aby sa naplnila samotná realizácia, najskôr sa musí uskutočniť prvý krok – schválenie zámeny majetku na pôde krajského zastupiteľstva. Jeho zasadnutie je naplánované na pondelok 28. februára 2022. Snáď bude tento deň novým začiatkom pre potrebný areál.


Súvisiaci článok
Župa plánuje hokejovú akadémiu. Županka preferuje štadión v Trabelssieho Športparku na Karpatskej
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť