Streda 18. 09. 2024 02:11:35 | Meniny má Eugénia

Z pozemkov na Kamennej vznikla rozbuška. Prehovoriť musí aj mestský úrad, inak hrozí kolaps dopravy

Nevysporiadané pozemky na Kamennej ulici v priemyselnej zóne mesta Žilina sú prípadom, ktorý sa bez zásadného riešenia ťahá už niekoľko mesiacov. Majitelia začali kreatívnym, no svojským spôsobom tento problém riešiť aj blokovaním príjazdov cez pozemky. Situácia začína byť neudržateľná a ak sa do situácie nevloží aj vedenie mesta, vraj hrozí veľký dopravný kolaps.

Michal Szentivanyi|24. január 2024|08:00:04

Zdroj: google.com a zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Nízky železničný most v Dolnom Kubíne komplikuje život nielen obyvateľom. Samospráva začala konať
Čítajte viac >

Najnovší vývoj v prípade zaznamenala v reportáži televízia TA3. Vlastníkom pozemkov totiž prekáža údajná skutočnosť, že keď vraj mesto vybudovalo novú cestu, im prislúchajúce pozemky vraj využívajú bez ich súhlasu. V prípade sa dokonca začali ozývať ďalší vlastníci pozemkov. Dohoda je teda nutná. V opačnom prípade je tu vážna hrozba kolapsu dopravy.

Screen Shot 01-23-24 at 09.34 AM.JPG Zdroj: google.com

Mesto a prevádzky sú v centre kritiky majiteľov pozemkov

Mesto si tak vybudovaním asi sto metrov dlhej komunikácie paradoxne vyslúžilo kritiku miestnych vlastníkov pozemkov. Túto cestu však denne využíva niekoľko stoviek vodičov a sústredia sa na nej aj viaceré obchodné prevádzky. „Mesto a súkromné firmy využívajú tieto pozemky nezákonne," povedal na úvod pre televíziu TA3 zástupca vlastníkov pozemkov Róbert Intribus. Podľa Intribusa navyše neprichádza zo strany mestského úradu ani náznak iniciatívy, aby sa tieto nezrovnalosti začali riešiť.

Majitelia pozemkov preto žiadajú od vedenia mesta finančné odškodnenie. Kým sa tak však stane, svoj jasný nesúhlas s aktuálnou politikov ohľadom pozemkov dávajú vedieť pravidelným blokovaním príjazdov na pozemky odparkovaním áut. Miestni by už pritom za posledných pár mesiacov vedeli rozprávať o tom, koľko takýchto vozidiel skončilo s papučami či inými sankčnými výstrahami od mestskej polície. Prípad sa však napriek tomu za celú dobu výrazne nepohol.

Vedenie mesta nemlčí, evidujú nevysporiadanosť pozemkov

Na kritiku zareagovalo aj mesto. „Mesto Žilina eviduje majetkovo-právne spory na Kamennej ulici v Žiline. Bola dokonca doručená aj žiadosť o stretnutie s majiteľmi prevádzok. Aktuálne situáciu preverujeme a budeme ju, samozrejme, riešiť," povedala pre TA3 hovorkyňa mesta Žilina Katarína Gazdíková.

MESTSKÝ ÚRAD 2_1024x768.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Situácia sa môže ešte zhoršiť, pomôže len kompromis

Majitelia pozemkov doteraz síce blokovali len vstupy na pozemky, no teraz pohrozili, že začnú blokovať samotnú cestu. „Ak obmedzím niekomu vlastnícke právo, a je úplne jedno, či som mesto, samosprávny kraj alebo štát, tak musím rátať s tým, že je potrebné sa dohodnúť na nejakej náhrade," povedal na margo konfliktu o pozemkoch právno-stavebný expert Martin Píry.


Súvisiaci článok
Pred 120 rokmi otvorili v Žiline Hornouhorskú priemyselnú výstavu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť