Nedeľa 28. 04. 2024 09:29:23 | Meniny má Jarmila

Skanzen v obci Pribylina uchováva stredovekú krásu Liptova

Múzeum Liptovskej dediny v Pribyline zachováva poklady tradičnej ľudovej architektúry tohto krásneho regiónu Slovenska. Na aktuálnej výstave ponúka tiež možnosť poodhaliť debnárske remeslo.

Gabriela Kvasnicová|23. január 2024|16:45:14

Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Súvisiaci článok
4 dôvody, prečo počas zimy navštíviť Oravský hrad v Žilinskom kraji
Čítajte viac >

„Navštívte Skanzen v Pribyline, v ktorom objavíte krásy a pamiatky podtatranského regiónu. Môžete tu obdivovať zachovalú dedinskú školu, sýpku, skromné príbytky chudobných roľníkov, kostol, či kaštieľ,“ pozýva na návštevu múzea Žilinský samosprávny kraj na sociálnej sieti.

Popri prehliadke tradičnej ľudovej architektúry múzeum na Liptove ponúka možnosť nahliadnuť do tajov debnárstva. Výstava debnárskeho remesla je pre návštevníkov v budove vozárne.

„Múzeum liptovskej dediny sa výrazne odlišuje od ostatných múzeí v prírode predovšetkým formou zástavby a skladbou objektov. Je obrazom stredovekého sídla s výsadami a právami mestečiek. Okrem drevených obytných a hospodárskych stavieb, reprezentujúcich typické znaky ľudového staviteľstva roľníckych a remeselníckych vrstiev, sú tu aj dva vzácne stredoveké kamenné objekty. Všetky stavby spolu vytvárajú jedinečnú skladbu historického a kultúrneho prostredia dávneho Liptova,“ informuje Múzeum liptovskej dediny Pribylina na svojej stránke.


Súvisiaci článok
Tip na januárový výlet: Hrad Zniev s tajomnou povesťou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť