Pondelok 13. 05. 2024 08:47:11 | Meniny má Servác

4 dôvody, prečo počas zimy navštíviť Oravský hrad v Žilinskom kraji

Oravský hrad patrí medzi jeden z najkrajších hradov na Slovensku. Nachádza sa v obci Oravský Podzámok a je to výrazná dominanta oravského regiónu. V tomto článku vám prezradíme 4 dôvody, prečo by ste ho mali navštíviť počas zimného obdobia.

Radka Kostánová|21. január 2024|14:00:10

Zdroj: Facebook/Oravský hrad / Orava Castle

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Oravský hrad v Oravskom Podzámku (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Oravský hrad, ako informujú jeho zástupcovia na webovej stránke, sa radí medzi dominanty Oravy a najvýznamnejšie pamiatky hradného staviteľstva na území Slovenska.

Bol vybudovaný na skale nad riekou Orava v obci Oravskom Podzámku ako „orlie hniezdo“. Ako sa ďalej môžete dozvedieť, Oravský hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. Z malého a nenápadného hradu z 13.storočia vznikol v priebehu nasledujúcich rokov, až storočí, rozsiahly hradný areál, ktorý má dnes približne 154 miestností.

Zástupcovia Oravského hradu sa na sociálnej sieti podelili o 4 dôvody, pre ktoré je skvelé navštíviť Oravský hrad aj v zime.

Krásne výhľady na zasnežené vrcholky Západných Tatier a Malej Fatry

Milovníci prírody nám určite dajú za pravdu, že z Oravského hradu je možné vidieť krásne výhľady, ktoré majú v zime dychberúci zážitok. Aj v tomto roku môžete ešte vidieť zasnežené vrcholky Západných Tatier a Malej Fatry.

413010041_753972050103800_1691060323552898152_n.jpg Zdroj: Facebook/Oravský hrad / Orava Castle

Exteriér hradu pod bielou perinou

Pokiaľ sa v mieste vášho bydliska nachádza málo snehu, prísť si ho užiť môžete na Oravu. Vďaka tomu, že navštívite hrad v zime, zažijete jeho exteriér pod bielou perinou. Ak budete mať šťastie, možno sa vám ujde aj pár cencúľov a priestor na umeleckú fotografiu.

Prehliadka vnútorných a vonkajších priestorov hradu

Počas zimy môžete využiť aj prehliadku vnútorných a vonkajších priestorov hradu. Ako zástupcovia doplnili na webovej stránke, dnes tvorí hradný areál pozoruhodný komplex Dolného, Stredného a Horného hradu s palácmi, opevnením a vežami. Návštevníkov hradu určite zaujme prepojenie troch vstupných brán s tunelom, pod ktorým sa nachádzajú podzemné chodby.

Menej návštevníkov ako v lete, čo Vám umožní exkluzívny zážitok akoby ste boli v hrade sami

Keďže sa Oravský hrad radí medzi dominanty Oravy a najvýznamnejšie pamiatky hradného staviteľstva, môžete v lete očakávať množstvo turistov. Práve davom ľudí sa v zime vyhnete a budete mať zážitok z prehliadky akoby ste na nej boli sami a bola súkromná len pre vás.


Súvisiaci článok
Oravský hrad bol v Žilinskom kraji opäť najnavštevovanejšou pamiatkou roku 2023
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť