Nedeľa 12. 05. 2024 18:35:46 | Meniny má Pankrác

Tip na januárový výlet: Hrad Zniev s tajomnou povesťou

Boli ste už niekedy na hrade Zniev? V našom minulom článku sme vám prezradili, že zrúcanina hradu na vápencovom vrchu Zniev leží v nadmorskej výške 985 metrov. Tento hrad je ideálnym tipom na výlet aj s deťmi. Dajte mu šancu.

Radka Kostánová|20. január 2024|11:00:02

Zdroj: Facebook/Národný park Veľká Fatra

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Znievsky hrad nad Kláštorom pod Znievom (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Vápencový vrch Zniev sa nenachádza priamo v Národnom parku Veľká Fatra, spadá však do jeho kompetenčného územia. Ako informovali zástupcovia Národného parku Veľká Fatra na Facebooku, práve v jeho blízkosti sa nachádza zrúcanina Znievskeho hradu z 13. storočia, ktorá patrí medzi najvyššie položené zrúcaniny na Slovensku. Vedeli ste o tom?

Pre mnohých ľudí končí turistika a výlet práve tam, pretože hrad láka mnoho turistov na svoju tajomnú povesť. O nej sme vám povedali niečo viac v predchádzajúcom článku.

Povesť o Znievskom hrade

Na webe zilinsky-kraj.sk nájdete povesť o Znievskom hrade, ktorú mnoho ľudí nepozná. Ak patríte medzi nich aj vy, prečítajte si ju:

„Pri rieke Šujave utíchol rinkot zbraní a po bojisku sa rozliehali výkriky tatárskych hord, ktoré zvíťazili nad vojskom kráľa Belu IV. Panovníkovi sa podarilo utiecť a ukryť sa na hrade Zniev. Vodca Tatárov chcel vidieť kráľa mŕtveho a tak sa onedlho škreky tatárskych vojsk ozývali aj pod Znievom. Začali hrad dobýjať, ale ten odolal. Útoky sa opakovali deň čo deň, ale každý pokus končil neúspechom. Obyvateľov hradu začala trápiť myšlienka, ako prekonajú hlad a doplnia zásoby potravín. Tatár bol tvrdošijný a aj on očakával, že potraviny sa čoskoro minú. Kráľ smutne a zamyslene sedel vo svojej komnate, slabý a hladný, keď sa otvorili dvere a vstúpil sedliak s plným košom rakov a dvoma zaklatými prascami. Pristúpil pred kráľa, odovzdal mu dar a vysvetlil, ako sa tajnou chodbou dostal na hrad. Kráľ sa veľmi potešil, ale čoskoro sa zas zarmútil, lebo zistil, že tento dar nebude stačiť na to aby nasýtil všetkých obyvateľov hradu. Tu prišiel sedliak s riešením. Poradil kráľovi aby jedno prasiatko a raky zjedol a druhé aby hodil cez hradný múr nepriateľovi. Kráľ urobil, tak ako mu sedliak poradil. Medzi Tatármi nastal zmätok, začali sa presviedčať, že na hrade sú ešte dobre zásobení potravinami a po dlhšej porade spod Znieva odišli. Na hrade nastala obrovská radosť a hostina, pri ktorej kráľ povýšil umného sedliaka do stavu zemianskeho a jeho meno - podľa koša s rakmi zmenil na Rakovského.“

420123886_787327103438282_5297521389435280235_n-2.jpg Zdroj: Facebook/Národný park Veľká Fatra

Odporúčania na turistiku

Mnoho ľudí teda výstup ukončí na hrade, ale určite odporúčame nevynechať aj samotný vrchol Zniev, ktorý má nadmorskú výšku 985 metrov. Je odkiaľ krásny výhľad, ktorý si môžete vychutnať po nenáročnej turistike.

Zástupcovia Národného parku Veľká Fatra však taktiež odporúčajú pre väčšiu bezpečnosť v zime využiť protišmykové návleky.


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Lietavský hrad (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť