Štvrtok 19. 09. 2024 14:07:43 | Meniny má Konštantín

Tragédia z Veľkej Rače má dohru. Lyžiar, ktorý zrazil malého chlapca, si vypočul rozsudok

Od začiatku minuloročného februára celá verejnosť sledovala vývoj v prípade tragickej zrážky lyžiara s malým chlapcom na svahu vo Veľkej Rači. Len 8-ročný chlapec zraneniam podľahol a rozbehol sa veľký súdny proces s 21-ročným lyžiarom. Pojednávanie sa konalo aj v týchto dňoch na Okresnom súde v Čadci. Spomínaný lyžiar spoznal prvý rozsudok, voči ktorému sa ale ešte môže odvolať.

Michal Szentivanyi|22. január 2024|14:01:38

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
21-ročný lyžiar, ktorý vo februári zrazil chlapca na svahu, sa postavil pred súd
Čítajte viac >

O najnovšom vývoji tohto ostro sledovaného prípadu na svojom webe informovala verejnoprávna RTVS. Pre úplnosť treba dodať, že tragická zrážka dvoch lyžiarov sa odohrala ešte pred rokom v lyžiarskom stredisku vo Veľkej Rači - Oščadnici. Malý chlapec ostal po náraze len bezvládne ležať. K osemročnému chlapcovi prišli na pomoc aj leteckí záchranári, ktorí ho transportovali do nemocnice. Zraneniam však, bohužiaľ, podľahol a záchranári už nič viac urobiť nemohli. Polícia potom obvinila 21-ročného Jakuba, ktorý chlapca na svahu zrazil. Naštartovali sa súdne pojednávania.

Súd v Čadci vyriekol prvý rozsudok

Neprávoplatný rozsudok však 22. januára 2024 vyriekol Okresný súd v Čadci. Podľa RTVS mladému lyžiarovi vymeral čadčiansky súd trest odňatia slobody vo výške dvoch rokov s podmienečným odkladom v skúšobnej dobe troch rokov.

To však nie je všetko, pretože musí poškodeným zaplatiť viac ako 26-tisíc eur ako náhradu škody. Rozsudok však ešte nie je právoplatný. Obidve strany sa tak môžu ešte v prípade odvolať. Musia to však stihnúť do 15 dní. Prokurátor si podľa informácií RTVS vzal lehotu na toto odvolanie.

Priznal sa už vlani

Mladý lyžiar pritom ešte minulý rok v novembri priznal pred súdom vinu. V obžalobe sa uvádza, že muž z Terchovej podľa obžaloby neprispôsobil rýchlosť a spôsob jazdy. Prokurátor vtedy žiadal nepodmienečný trest. Ako dôvod uvádza výstrahu a zvýšenú obozretnosť aj pre ostatných lyžiarov. Rodičia ešte v novembri minulého roka žiadali odškodné vo výške 30-tisíc eur. Obhajca 21-ročného Jakuba navyše navrhol vypočuť rodinnú známu, ktorá mala na usmrteného, 8-ročného chlapca dohliadať.


Súvisiaci článok
Lyžiara, ktorý vo Veľkej Rači smrteľne zranil osemročného chlapca, mali zachytiť bezpečnostné kamery
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť