Nedeľa 15. 09. 2024 16:31:53 | Meniny má Jolana

21-ročný lyžiar, ktorý vo februári zrazil chlapca na svahu, sa postavil pred súd

Súdny proces s 21-ročným lyžiarom, ktorý zrazil na svahu osemročného chlapca, sa začal na Okresnom súde v Čadci. Chlapec, žiaľ, zraneniam podľahol. Obvinený mladík čelí trestu od dvoch do piatich rokov väzenia.

Juliana Krčulová|21. november 2023|18:30:14

Ilustračná foto. Zdroj: freepik.com a hzs.sk

Súvisiaci článok
Bolo vznesené obvinenie voči lyžiarovi, ktorý vo Veľkej Rači smrteľne zranil chlapca
Čítajte viac >

V lyžiarskom stredisku Veľká Rača – Oščadnica došlo k tragickej nehode ešte vo februári tohto roka. Pri zrážke dvoch lyžiarov utrpel osemročný chlapec ťažké zranenia. Záchranári ho do nemocnice previezli vrtuľníkom, kde, žiaľ, podľahol zraneniam. Polícia obvinila 21-ročného Jakuba. Bližšie sa téme venovala verejnoprávna televízia RTVS na svojom oficiálnom webe spravy.rtvs.sk.

Jakub z Terchovej, podľa obžaloby, nezohľadnil rýchlosť a spôsob jazdy. Podľa informácií RTVS ho odsúdili trestným rozkazom na trest odňatia slobody s podmienečným odkladom.

„Tento trest prokuratúra nepovažovala za primeraný k spáchanému trestnému činu a preto podala odpor voči trestnému rozkazu. Odpor podali aj poškodení,“ uviedol pre RTVS hovorca Krajskej prokuratúry Žilina, Martin Kokles.

Prokurátor chce, aby bol trest nepodmienečný

Súd sa prvý raz zaoberal prípadom mladého lyžiara. Prokurátor žiada, aby dostal bezpodmienečný trest, ktorý by poslúžil ako varovanie pre iných lyžiarov. „Môj klient sa priznal ku vine, urobil vyhlásenie o vine ale vo vzťahu k tej vine je podľa môjho názoru je tam spoluzodpovednosť aj ďalších osôb,“ uviedol pre RTVS advokát obžalovaného, Ján Halagan.

„Súd preto vykonával dokazovanie už len v súvislosti s rozhodovaním o treste a o náhrade škody. Na hlavnom pojednávaní súd vypočul obžalovaného a poškodených, teda rodičov zosnulého,“ informovala RTVS hovorkyňa Okresného súdu v Čadci, Anna Dudová Záborská.

Rodičia žiadajú odškodné vo výške 30-tisíc eur. Obžalovaný podľa informácií RTVS vypovedal, že všetko zaplatí. Jeho obhajca navrhol vypočuť rodinnú známu, ktorá mala na usmrteného chlapca dohliadať. Sudkyňa preto pojednávanie odročila.

Dvadsaťjedenročný Jakub tak svoj definitívny trest zatiaľ nepozná. Pojednávanie bude pokračovať v januári, keď súd vypočuje ďalších svedkov.


Súvisiaci článok
Lyžiara, ktorý vo Veľkej Rači smrteľne zranil osemročného chlapca, mali zachytiť bezpečnostné kamery
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť