Sobota 07. 09. 2024 11:08:16 | Meniny má Marianna

Dobré duše, zbystrite pozornosť! Hrad Sklabiňa hľadá dobrovoľníkov

Radi robíte dobré skutky a milujete pomáhať pre dobrú vec? Ste na správnom mieste. Hrad Sklabiňa hľadá dobrovoľníkov na pomocné práce na opravách hradu a iných činnostiach, ktoré je potrebné vykonávať.

Radka Kostánová|20. január 2024|17:00:32

Zdroj: Facebook/Hrad Sklabiňa

Súvisiaci článok
Dobrovoľníci z hradu Sklabiňa si zaspomínali na históriu požiarov. Opätovne žiadajú ľudí o pomoc
Čítajte viac >

Určite už viete, že prekrásny hrad Sklabiňa alebo Sklabinský hrad je zrúcanina hradu tesne nad obcou Sklabinský Podzámok. Nachádza sa asi 9 kilometrov na východ od Martina.

V nedeľu 5. novembra 2023 vypukol na hrade obrovský požiar, ktorý postihol strechu a krov dolnej budovy. V našich minulých článkoch sme vás informovali, že jeho majitelia žiadajú ľudí o pomoc.

Hrad Sklabiňa hľadá dobrovoľníkov

Tentokrát však zástupcovia hradu a Občianske združenie Donjon hľadajú dobrovoľníkov na pomocné práce na opravách hradu. Viac informácií prinieslo Žilinské dobrovoľnícke centrum na sociálnej sieti, kde dodali, že hľadajú niekoho na pomocné práce aj pri murovaní hradby, triedenie kameňa, osievanie piesku, miešanie malty, kosenie hradného areálu, rôzne práce podľa počasia, pomoc pri dojení hradného stáda kôz a pomoc v kuchyni - príprava spoločného jedla pre kolektív.

420539518_779190367586926_1131746400059987372_n.jpg Zdroj: Facebook/Žilinské dobrovoľnícke centrum

„Na hrade sa žije po celý rok, práca je tu neustále, či už v exteriéri alebo v interiéri, vrátane starostlivosti o hospodárstvo - kozy;. Usporadúvajú rôzne kultúrne podujatia, prevádzkujú menšie múzeum, pokladňu so suvenírmi a bufet," priblížilo ďalej.

Podmienky

Ak máte záujem stať sa dobrovoľníkom na hrade Sklabiňa, neváhajte kontaktovať Michala Svateníka, predsedu OZ, na telefónnom čísle: 0905 483 367, alebo napísať e-mail na ozdonjon@gmail.com či sklabinahrad@gmail.com.

Výhodou je, že jednoduchšie práce môžu vykonávať dobrovoľníci už od 15. rokov. Zároveň bude mať dobrovoľník možnosť prenocovania a väčšie skupiny budú mať možnosť prenocovať priamo v podkroví hradnej bašty. Nemusíte sa báť, obrovoľníkom je poskytnutá aj strava a pitný režim. Najlepší čas na dobrovoľníčenie je od mája do októbra. Ideálne je vtedy mať so sebou vlastný spacák, prípadne deku alebo nafukovačku.

Želáme veľa šťastia!


Súvisiaci článok
Pomôžte zachrániť hrad Sklabiňa. V sobotu sa uskutoční dobrovoľnícka brigáda
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť