Piatok 26. 07. 2024 23:30:21 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Dobrovoľníci z hradu Sklabiňa si zaspomínali na históriu požiarov. Opätovne žiadajú ľudí o pomoc

V našom minulom článku sme vás informovali, že 5. novembra sa v plameňoch ocitlo podkrovie dolnej hospodárskej budovy hradu Sklabiňa, ktoré slúžilo na bývanie dobrovoľníkov pracujúcich na obnove hradu. Opäť žiadajú ľudí o pomoc pri oprave.

Radka Kostánová|28. november 2023|13:00:34

Zdroj: Facebook/Hrad Sklabiňa

Súvisiaci článok
Pomôžte zachrániť hrad Sklabiňa. V sobotu sa uskutoční dobrovoľnícka brigáda
Čítajte viac >

Dobrovoľníci z hradu Sklabiňa sa na sociálnej sieti podelili o malú históriu požiarov hradu. Ako už určite viete, jeden vypukol práve v nedeľu 5. novembra, kedy sa v plameňoch ocitlo podkrovie dolnej hospodárskej budovy hradu Sklabiňa, ktoré slúžilo na bývanie dobrovoľníkov pracujúcich na obnove hradu.

„Čaro okamihu, kedy zapadajúce slnko ožaruje hradné múry, schyľuje sa k večeru a noci, v nádeji na ďalší deň. Menia sa ročné obdobia a roky plynú, mení sa silueta. Komíny hradného kaštieľa čnejú do výšok bez striech po požiari v septembri 1944. K veľkým stratám došlo už po požiari tohto objektu v polovici 17. storočia, 30 rokov po tom, čo ho Peter Révay vybudoval,“ opísali dobrovoľníci na sociálnej sieti.

Ďalej doplnili, že v roku 1494, kedy hrad prebral do vlastníctva Štefan Zápoľský, opäť zhorel horný hrad a v plameňoch nenávratne vzplanul župný archív Turčianskej stolice, čím sa stredoveké dejiny výrazne ochudobnili. Polstoročie pred tým zasa dôsledkom husitských vpádov zhorelo na hrade aj niekoľko listín, ktoré tu mali uložené turčianske zemianske rodiny.

V súčasnosti to bola nedeľa, 5. november 2023, kedy sa v plameňoch ocitlo podkrovie dolnej hospodárskej budovy, ktoré slúžilo na bývanie dobrovoľníkov pracujúcich na obnove hradu.

Opätovné otvorenie plánujú dobrovoľníci hradu na jar 2024. Preto už teraz prosia o finančnú pomoc. Príspevky môžete poslať na účet - IBAN: SK43 0900 0000 0003 5064 0358. Je však dôležité použiť na identifikáciu platby variabilný symbol 5112023 (dátum požiaru).


Súvisiaci článok
Dobrovoľníci z hradu Sklabiňa prosia o pomoc s obnovou zničeného múzea po nedávnom požiari
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť