Pondelok 16. 09. 2024 19:10:06 | Meniny má Ľudmila

Zachovanie polytechnickej školy podporuje minister pôdohospodárstva

Potrebu zachovania a rozvoja Strednej odbornej školy polytechnickej v Liptovskom Mikuláši podporili minister pôdohospodárstva Richard Takáč aj štátny tajomník ministerstva školstva Slavomír Partila. Stalo sa tak počas piatkovej diskusie na pôde školy. TASR o tom informovala Romana Nemcová z kancelárie vedenia mesta Liptovský Mikuláš.

Radka Kostánová|19. január 2024|16:48:21

Zdroj: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Súvisiaci článok
Fungovanie niektorých stredných škôl v Žilinskom kraji je ohrozené. Samosprávy sa postavili proti
Čítajte viac >

Takáč zdôraznil silnú tradíciu poľnohospodárskej a potravinárskej sféry v liptovskom regióne. „Keď dôjde k presunu jednotlivých odborov z jednej školy na iné, je 99,9-percentný predpoklad, že zaniknú. Mám s tým vlastné skúsenosti z nášho regiónu. Je úlohou ministerstva pôdohospodárstva robiť všetko pre to, aby sme školy takéhoto typu podporovali a vytvorili na to rôzne mechanizmy," skonštatoval. Dodal, že takéto školy vedia financovať a ekonomicky podporiť z programu rozvoja vidieka.

Podľa primátora Jána Blcháča by sa pri lepšom manažovaní a cielenej starostlivosti zo strany zriaďovateľa naplnil veľký potenciál školy z hľadiska jej rozvoja a uplatnenia žiakov na trhu práce. „Považujeme za bytostne dôležité zachrániť našu polytechnickú školu v čase, keď poľnohospodárske, potravinárske a strojárenské podniky na celom Slovensku čelia kritickému nedostatku kvalifikovaných pracovníkov a sú odkázané na pracovnú silu zo zahraničia," povedal.

Za zachovanie školy sa podľa informácií z liptovskomikulášskej radnice zasadzujú Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Združenie miest a obcí Liptova aj Klub strojárov. Školu podporujú aj zamestnávatelia v odvetví pôdohospodárstva, potravinárstva a strojárstva v Liptovskom Mikuláši.

Žilinský samosprávny kraj vlani oznámil plánovanú optimalizáciu viacerých škôl vo svojej pôsobnosti. Týka sa to aj Strednej odbornej školy polytechnickej v Liptovskom Mikuláši. Predsedníčka Erika Jurinová racionalizáciu zdôvodňuje ekonomickou neudržateľnosťou aj nízkym počtom žiakov. Zámerom ŽSK je, aby výchovno-vzdelávací proces prešiel z polytechnickej na ďalšie stredné školy z regiónu Liptova. Kraj tak chce docieliť vyššiu kvalitu a sústredené využitie investícií. Jurinová v tomto týždni uviedla, že v súčasnej situácii nedokážu investovať do všetkých 59 školských areálov vo svojej pôsobnosti.


Súvisiaci článok
Stredná polytechnická škola v Liptovskom Mikuláši zostáva nateraz zachovaná
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť