Streda 18. 09. 2024 13:37:11 | Meniny má Eugénia

Zlodeji ukradli strechu z historického kostola v Žiline. Polícia pátra po zručných páchateľoch

Strecha Kostola sv. Barbory v Žiline bola odcudzená. Páchateľmi boli pravdepodobne zruční zlodeji, ktorí ju odborne demontovali z časti kostola, ktorá nie je zreteľná z cesty. Žiaľ, v minulosti sa už v Žiline stalo niečo podobné.

Juliana Krčulová|16. január 2024|14:00:01

Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Súvisiaci článok
Neuveriteľná krádež v Žiline: Z kostola Svätej Barbory zmizla časť medenej strechy
Čítajte viac >

Z časti Kostola sv. Barbory v Žiline, ktorá nie je viditeľná z ulice, zmizla strecha. Zdá sa, že za tým stoja odborní zlodeji, ktorí ju zručne odstránili. Bohužiaľ, v Žiline sa už podobná situácia vyskytla. Téme sa bližšie venovala vo svojej reportáži verejnoprávna televízia RTVS.

Odborní zlodeji ukradli časť strechy z kostola v Žiline

Keď správca kostola zbadal zatečené stropy, zavolal pamiatkarov. Tí zistili, že niekto ukradol časť strešnej krytiny. Rektor Kostola sv. Barbory v Žiline, Benedikt Róbert Hajas, pre RTVS uviedol, že to boli zrejme premyslení zlodeji, keďže ku krádeži došlo na mieste, ktoré z ulice nie je viditeľné.

Postupné krádeže medenej strechy trvali zhruba dva mesiace. Aby zlodeji zabránili pretekaniu, ukradnutú časť prekryli plastovou fóliou. Podľa odborníkov by len zdatní majstri dokázali vykonávať takúto náročnú prácu vo výške.

418861179_685780953711837_2340490284786722873_n.jpg Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Zlodeji ohrozili národnú kultúrnu pamiatku

„Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline v súvislosti s uvedenou udalosťou začal trestné stíhanie vo veci zločinu krádeže. V tomto prípade hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na tri až desať rokov. Po páchateľovi intenzívne pátrame,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, Zuzana Šefčíková na sociálnej sieti.

Obnova poškodeného objektu, ktorý je chránený ako národná kultúrna pamiatka, bude však zložitá. Bude potrebné opraviť drevený krov strechy a vnútornú omietku. Odborný referent Krajského pamiatkového úradu v Žiline, Vladimír Majtan, pre RTVS potvrdil, že ak sú omietky zdobené, alebo majú nejakú hodnotnú úpravu, tak sa do procesu obnovy musia zapojiť aj reštaurátori. Ich práce sú však najdrahšie zo všetkých.

418919670_685780947045171_4754003214916700977_n.jpg Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

V minulosti sa už v Žiline stalo niečo podobné

Pamiatkari upozorňujú, že ide o opakovaný prípad krádeže takejto povahy. Už v minulosti zmizla strecha z historickej budovy Žilinskej univerzity. Polícia však zatiaľ zlodejov nechytila. V prípade, že by sa ukradnutú strechu aj podarilo vypátrať, druhý raz je však už nepoužiteľná a musí sa zlikvidovať v zberných dvoroch.

„Aj ich cena, teraz už ako odpad, je v konečnom dôsledku omnoho nižšia, keď sa odovzdá vo výkupni, ako je výška spôsobenej škody,“ skonštatovala pre RTVS predsedníčka Asociácie nezávislých spracovateľov druhotných surovín, Katarína Špačková.


Súvisiaci článok
Hľadajú sa mimoriadne osobnosti Žiliny. Samospráva ocení tých, ktorí prispievajú k rozvoju mesta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť