Piatok 06. 09. 2024 14:23:38 | Meniny má Alica

Bezpečnosť na prvom mieste: Žilinská univerzita v Žiline opätovne zaviedla kontrolu vstupov

Od začiatku nového roka zaviedla Žilinská univerzita v Žiline opäť kontrolu vstupu do niektorých budov pomocou turniketov. Tiež používa kamerový systém na sledovanie niektorých vnútorných a vonkajších priestorov. Prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA Jozef Ristvej to povedal pre TASR ako odpoveď na otázky o bezpečnosti v školách.

Juliana Krčulová|16. január 2024|13:31:01

Zdroj: Facebook/Žilinská univerzita v Žiline

Súvisiaci článok
Ako sa prispôsobiť rýchlym zmenám spoločnosti? Spoločnosť ODU – trade a Stavebná fakulta UNIZA ukazujú cestu
Čítajte viac >

UNIZA zvyšuje bezpečnosť pomocou kariet a službou na vrátnici

Prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA, Jozef Ristvej, pre TASR vysvetlil, že vstup do budov je riadený zamestnaneckou, respektíve študentskou kartou. V budovách, ktoré nie sú vybavené turniketmi, sú zabezpečené zvýšené kontroly službou na vrátnici.

Ďalej uviedol, že UNIZA využíva na prijímanie opatrení svoje súčasné možnosti. Ak by sa zvýšili finančné zdroje, univerzita by ocenila opatrenia na posilnenie svojej ochrany ako tzv. mäkkého cieľa. To by podľa Ristveja zahŕňalo bezpečnostné opatrenia, ktoré by sa zameriavali nielen na prevenciu obyčajnej kriminality, ale aj na komplexnú prípravu na obranu proti hrozbám v univerzitnom prostredí.

Ochrana mäkkých cieľov: UNIZA má jedinečné pracovisko na Slovensku

V rozhovore pre TASR tiež poukázal na to, že na Slovensku chýba zákon, ktorý by stanovil, ako sa má zabezpečiť priestor, akým je univerzita. Povedal, že by ocenili, keby sa táto oblasť zladila s európskymi štandardmi pre oblasť fyzickej a objektovej bezpečnosti, vypracovala sa stratégia na ochranu zraniteľných cieľov, ako aj normy na ochranu zraniteľných cieľov v školskom sektore.

UNIZA sa chce aktívne zapojiť do plánovaných bezpečnostných výziev a auditu, na ktorého príprave sa aj aktívne podieľa. Ristvej zdôraznil, že Žilinská univerzita v Žiline má v tejto oblasti na Slovensku jedinečné pracovisko. Fakulta bezpečnostného inžinierstva a jej katedry sa dlhodobo zaoberajú problematikou ochrany tzv. mäkkých cieľov.

301227736_482213107246442_1658262262184750281_n.jpg Zdroj: Facebook/Žilinská univerzita v Žiline

„Zamestnanci fakulty sú členmi pracovných skupín zameraných na ochranu mäkkých cieľov. V súčasnosti máme v rámci Agentúry na podporu vedy a výskumu v hodnotení projekt na túto tému. Niekoľko diplomantov a doktorandov rieši témy zamerané na ochranu mäkkých cieľov v záverečných prácach. V roku 2018 sme v Českej republike organizovali jednu z prvých konferencií zameraných na túto tému s názvom Soft Target Protection s podporou NATO Science for Peace and Security Programme,“ pripomenul Ristvej pre TASR.

Bezpečnosť v školách sa dostala do popredia po tragickom incidente na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe v decembri minulého roka. Slovenské ministerstvo vnútra oznámilo, že chystá bezpečnostný audit v školách, ktorý má odhaliť problémy a nedostatky v zabezpečení. Okrem toho avizovalo, že vypracováva dotazník pre vysoké školy.


Súvisiaci článok
Nové multifunkčné športové centrum UNIZA rastie podľa plánu (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť