Sobota 07. 09. 2024 12:52:37 | Meniny má Marianna

Do štátnej kasy odviedli podnikatelia zo Žilinského kraja 771 miliónov eur

Podnikatelia zo Žilinského kraja do štátnej kasy na spotrebných daniach, cle aj DPH pri dovoze odviedli takmer 771 miliónov eur. V kraji sa však minulý rok zvýšili aj obchodné aktivity firiem s pohonnými hmotami a elektrickou energiou. Na druhej strane zase poklesli v liehovarníckom priemysle.

Radka Kostánová|16. január 2024|09:15:07

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Colníci v Žiline vrátili tento rok takmer 13-tisíc liekov, ktoré boli pre občanov nebezpečené
Čítajte viac >

Hovorkyňa Colného úradu Žilina, Božena Chríbiková, informovala médiá, že Žilinský colný úrad vyčíslil za rok 2023 výsledky z príjmov na DPH pri dovoze tovaru z tretích štátov, spotrebných daniach a cle.

Podnikatelia zo Žilinského kraja odviedli 771 miliónov eur

Príjmy, ktoré Žilinský colný úrad vyčíslil, sa týkali podnikateľov zo Žilinského kraja, ktorí tu pôsobia najmä v automobilovom, liehovarníckom, tabakovom, strojárskom a elektronickom priemysle. Spolu tak odvieli do štátnej pokladnice takmer 771 miliónov eur. Oproti predchádzajúcemu roku ide o 4 % nárast.

Automobily na prvej priečke

Ako ďalej Chríbiková priblížila, tak najviac peňazí prišlo do štátnej pokladnice z firiem zameraných na výrobu a obchod súvisiaci s automobilmi. Suma odvedeného cla spolu s platcami z ostatných odvetví sa vyšplhala až do výšky 5,4 milióna eur a DPH pri dovoze na 658 miliónov eur.

„Obchodovanie s tovarom podliehajúcim spotrebným daniam zabezpečilo do štátnej pokladnice príjem vo výške viac ako 107 miliónov eur. Na tomto čísle sa najvýraznejšie podieľali liehovarnícke firmy, aj keď odviedli nižšiu čiastku ako v predchádzajúcom roku," doplnila hovorkyňa.

Dodala, že v roku 2023 sa darilo aj obchodníkom s pohonnými látkami aj podnikom zameraným na energetiku. Bohužiaľ, útlm zaznamenal trh s uhlím a zemným plynom. V tejto oblasti klesli odvody až o 64 %.


Súvisiaci článok
Žilinskí colníci zadržali na pošte balík s nevhodnými hračkami. Na európskom trhu nemajú miesto
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť