Pondelok 16. 09. 2024 19:20:41 | Meniny má Ľudmila

Colníci v Žiline vrátili tento rok takmer 13-tisíc liekov, ktoré boli pre občanov nebezpečené

Za posledný rok bolo z vyclievacej pošty v Žiline vrátených späť takmer 13-tisíc liekov, ktoré si objednali súkromné osoby zo štátov mimo Európskej únie.

Radka Kostánová|12. december 2023|10:40:30

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Ďalšie prekvapenie pre žilinských colníkov. Zadržali luxusné remienky na hodinky z chránených zvierat
Čítajte viac >

Hovorkyňa Colného úradu Žilina, Božena Chríbiková, informovala média, že za posledný rok bolo z vyclievacej pošty v Žiline vrátených takmer 13-tisíc nebezpečných liekov. Dôvodom bol najmä ich neznámy pôvod a vážne riziko, ktoré hrozilo spotrebiteľom, keby ich použili.

„Nedostupnosť niektorých liekov, jednoduchšie zaobstaranie a nižšia cena sú dôvodmi pre niektorých ľudí na to, aby ich objednávali cez internet alebo prostredníctvom známych z tretích krajín. Len na vyclievaciu poštu v Žiline tento rok prišlo 168 poštových zásielok s 12 960 kusov liekov, ktoré mali byť doručené občanom SR,“ priblížila hovorkyňa Colného úradu Žilina, Božena Chríbiková.

Najviac liekov pochádzalo hlavne z Indie a potom z Veľkej Británie a Turecka. Občania si ich objednávali na liečbu závislostí od alkoholu, vysokého tlaku, alergií, parazitárnych infekcií i porúch pozornosti a iných ochorení, pričom niektoré z nich boli určené aj pre deti. Hovorkyňa doplnila, že významné zastúpenie mali tiež tabletky na potenciu.

Tiež dodala, že ani jedny z liekov, ktoré si dovážali tieto osoby, neboli registrované v Slovenskej republike, mali neznámy pôvod a neprešli potrebnou kontrolou.

„Pre spotrebiteľa by ich požitie predstavovalo vysoké riziko. Príslušníci finančnej správy zásielky vrátili späť a verejnosti dávajú do pozornosti, že dovážať lieky zo štátov mimo EÚ je možné len osobám, ktoré majú na to vydané povolenie,“ objasnila.


Súvisiaci článok
Žilinskí colníci zadržali na pošte balík s nevhodnými hračkami. Na európskom trhu nemajú miesto
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť