Štvrtok 19. 09. 2024 14:05:14 | Meniny má Konštantín

Presídlenie rómskej komunity spomalilo stavbu. Zelený most Svrčinovec bude stáť viac, ako sa plánovalo

Stavba D3 Zelený most Svrčinovec sa omešká kvôli presídleniu rómskej komunity. Diaľničiari stratili časť eurofondov a ostatok musia doplatiť zo štátnej kasy. Ekodukt, ktorý má umožniť migráciu zvierat, chcú dokončiť do konca roka.

Juliana Krčulová|16. január 2024|08:00:36

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Súvisiaci článok
Výstavba ekoduktu vo Svrčinovci pokročila na oboch častiach. Progres je badať aj na rýchlostnej ceste R3 Tvrdošín – Nižná
Čítajte viac >

Diaľničiari zaostávajú za plánom pri stavbe D3 Zelený most Svrčinovec

Pôvodný plán bol dokončiť stavbu D3 Zelený most Svrčinovec už v lete minulého roka. To sa však diaľničiarom nepodarilo ani v dodatočnej lehote. Podľa reportáže televízie TA3 stihli do konca roka zrealizovať len asi polovicu prác.

Tomáš Ferenčák, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti, pre televíziu TA3 priblížil, že aktuálne sú zrealizované preložky inžinierskych sietí, je zrealizovaná prefabrikovaná nosná konštrukcia nad traťou, nad potokom a taktiež sú ukončené aj práce na zakladaní ekoduktu nad príslušnou cestou.

Náročné presídlenie komunity spomalilo výstavbu ekoduktu

Na dokončenie ekoduktu zostávajú ešte tri roky, no časť eurofondov je už nenávratne stratená. Televízia TA3 pripomenula, že Brusel totižto preplatí len to, čo sme stihli postaviť do konca minulého roka. Zvyšok diaľničiari doplatia zo štátnej kasy. Hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti pre TA3 doplnil, že na realizačnom čase sa podpísalo predovšetkým citlivé hľadanie riešenia, náhradného ubytovania pre marginalizovanú komunitu, ktorá bola touto stavbou dotknutá. To sa podarilo doriešiť až v septembri 2023.

Spoločnosť, ktorú na poslednú chvíľu najalo ministerstvo dopravy, zabezpečila rodinám, ktoré museli opustiť svoje domovy, náhradné nájomné bývanie. Vláda im zaplatila viac ako 400-tisíc eur. „Našou úlohou je postaviť ekodukt, aby sme nemuseli vracať 280 miliónov z eurofondov, ktoré sme načerpali na výstavbu D3. Nikto v tejto krajine nedokázal vyriešiť problém marginalizovaných rómskych komunít, ktoré mali svoje obydlia v trase budúceho ekoduktu. My sme prišli s tým riešením,“ priblížil Andrej Doležal, minister dopravy.

Stavba D3 Zelený most Svrčinovec je rozdelená na dve časti – ekodukt nad cestou číslo I/11 a ekodukt nad železničnou traťou. Prvá časť pozostáva z dvoch mostných objektov ponad cestu I/11 a ponad Šlahorov potok. Druhá časť obsahuje jeden mostný objekt, ktorý preklenie železničnú trať. Zelený most, umožňujúci migráciu zvierat, pre Národnú diaľničnú spoločnosť postavia firmy Váhostav SK a Combin Banská Štiavnica.

Výstavbu ekoduktu za zhruba 13,6 milióna eur chcú podľa informácií TA3 diaľničiari dokončiť v priebehu roka, no presný termín však ešte nepoznajú. Práce na ňom totiž aktuálne neumožňuje pretrvávajúce chladné počasie.


Súvisiaci článok
Výstavba R3 a D3 rastie. Národná diaľničná spoločnosť prezradila, čo sa deje na stavbách na severe Slovenska (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť