Piatok 20. 09. 2024 00:21:29 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Výstavba ekoduktu vo Svrčinovci pokročila na oboch častiach. Progres je badať aj na rýchlostnej ceste R3 Tvrdošín – Nižná

Na stavbe ekoduktu vo Svrčinovci aktuálne prebiehajú práce na oboch častiach stavby – na ekodukte nad cestou číslo I/11 a taktiež na ekodukte nad železničnou traťou. Na stavbe rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín – Nižná majú všetky mosty už ukončené zakladanie a väčšina má hotovú aj spodnú stavbu, opory a piliere mostov. Našu redakciu o tom informovala Eva Žgravčáková, hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti.

Juliana Krčulová|19. október 2023|14:15:08

Zdroj: ndsas.sk

Súvisiaci článok
VIDEO: Pozrite si najnovšie zábery z výstavby zeleného mosta pri obci Svrčinovec
Čítajte viac >

Stavba D3 Zelený most Svrčinovec je rozdelená na dve časti – ekodukt nad cestou číslo I/11 a ekodukt nad železničnou traťou. Prvá časť pozostáva z dvoch mostných objektov ponad cestu I/11 a ponad Šlahorov potok. Druhá časť obsahuje jeden mostný objekt, ktorý preklenie železničnú trať. Zelený most, umožňujúci migráciu zvierat, pre Národnú diaľničnú spoločnosť postavia firmy Váhostav SK a Combin Banská Štiavnica. Výstavba ekoduktu bude stáť zhruba 13,6 milióna eur.

Naša redakcia sa s otázkou, ako aktuálne prebieha výstavba Zeleného mosta, obrátila na hovorkyňu Národnej diaľničnej spoločnosti, Evu Žgravčákovú.

„Na stavbe ekoduktu prebiehajú práce na oboch častiach stavby. Nad Šlahorovým potokom sú už ukončené práce na objektoch určených k asanácii a aktuálne sa pracuje na preložkách inžinierskych sietí. Na časti ponad ŽSR sú práce na samotnej nosnej konštrukcii mostného objektu už ukončené a aktuálne sa realizujú práce na izolácii mosta. Taktiež prebieha budovanie násypu medzi týmito ekoduktmi,“ priblížila našej redakcii Žgravčáková.

2cc5472fa7583545394ea2c39c1716ef0188bd84.jpeg Zdroj: ndsas.sk

Pokračuje aj výstavba rýchlostného ťahu R3 Tvrdošín – Nižná. Výstavba obchvatu Tvrdošína začala v marci 2021, pričom úsek by mal odľahčiť mesto Tvrdošín od tranzitnej dopravy a zvýšiť aj bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Znížením hluku, prašnosti a vibrácií zlepší aj životné podmienky miestnych obyvateľov.

Národná diaľničná spoločnosť v uplynulých dňoch informovala, že na časti budúcej hlavnej trasy sa objavila tvrdšia hornina oproti predpokladom, preto pristúpili k zmene technológie. Táto zmena bude mať podľa dostupných informácií vplyv na lehotu výstavby aj na finálnu cenu diela.

Na našu otázku, ako aktuálne prebieha výstavba rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín – Nižná a kedy sa predpokladá jej finálne dokončenie, nám hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti, Eva Žgravčáková, odpovedala takto:

„Čo sa týka stavby R3 Tvrdošín – Nižná, všetky mosty majú už ukončené zakladanie a väčšina má hotovú aj spodnú stavbu, opory a piliere mostov. Pokračovať budeme prácami na nosných konštrukciách, izoláciách, mostných zvrškoch, prechodových oblastiach v napojeniach mostov a na cestných telesách. Práce, samozrejme, pokračujú aj na trase rýchlostnej cesty, pri budovaní zárubných múrov sa pokračuje s výkopmi a odkopmi a realizujú sa výstužné trámy s kotvením. Po celej dĺžke trasy sa pokračuje s výkopmi, odkopmi zárezov a s budovaním násypov vrátane úprav a sanácií podložia. Progres je badať aj pri realizácii priepustov. O ukončení výstavby budeme transparentne a včas informovať.“


Súvisiaci článok
VIDEO: Pozrite si augustové zábery z výstavby rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín - Nižná
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť