Pondelok 20. 05. 2024 05:15:22 | Meniny má Bernard

Kysucká spaľovňa pije miestnym krv. Bijú preto na poplach a žiadajú jej koniec, v hre je rekonštrukcia

Už niekoľko rokov sa tiahne spor vedenia Kysuckého Nového Mesta a občanov voči majiteľovni miestnej spaľovne. Jej umiestnenie blízko rodinných domov a obydlí spôsobuje obyvateľom značné komplikácie. Nejde totiž len o to, že jej produkcia spôsobuje degradáciu ovzdušia, no v hre sú aj ďalšie negatívne externality. Tých sa nahromadilo toľko, že už ani samotné mesto sa nemôže prizerať na aktuálny stav a protesty budú zrejme len silnieť.

Michal Szentivanyi|15. január 2024|08:00:19

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa a freepik.com

Súvisiaci článok
Protest za zrušenie prevádzky spaľovne nebezpečného odpadu v Kysuckom Novom Meste plánujú už na budúci týždeň
Čítajte viac >

O čoraz horšej situácii v meste informuje verejnoprávna RTVS. Miestni totiž už mesiace bojujú proti prevádzke tejto spaľovne, pričom situácia sa v posledných dňoch len zhoršuje. Najhorší moment celej situácie je nešťastné umiestnenie spaľovne v blízkosti domov. Okrem toho sa obyvatelia Kysuckého Nového Mesta sťažujú aj na to, že produkcia navyše neprináša žiadne benefity.

Občianska iniciatíva KNM pritom už vlani pre TASR hovorila o tom, že umiestnenie spaľovne je v zle vetranej kotline s častými inverziami. Prevádzkovateľ spaľovne, spoločnosť FCC Slovensko s.r.o., už v júni 2023 kritiku odmietal. KNM pritom argumentuje aj tým, že Kysucké Nové Mesto je štatisticky popredným okresom vo výskyte onkologických ochorení. „Okres sa zaraďuje do skupiny veľmi silno zaťažených znečistením ovzdušia. Protestujeme už viac ako 15 rokov a náš cieľ je uzatvorenie prevádzky," povedal pre TASR ešte v lete Peter Janík z občianskej iniciatívy KNM.

Obyvateľom a mestu dochádza trpezlivosť a žiadajú koniec produkcie

Kritika na pôdu spoločnosti FCC pritom nepadá len od obyvateľov, ale aj od vedenia samotného Kysuckého Nového Mesta. Primátor Marián Mihalda sa tiež nevie zmieriť s nešťastným umiestnením spaľovne. „Boli by sme radi keby z toho miesta, kde je teraz, buď zmizla alebo sa urobila nejaká moderná, nová,“ povedal pre verejnoprávnu RTVS Mihalda. Problém je taký rozsiahly, že sa do jeho riešenia zapojilo aj ministerstvo životného prostredia. „Na základe podnetov vykonala v prevádzke od januára 2020 do mája 2023 spolu sedem kontrol a za zistené porušenia zákona o ovzduší uložila prevádzkovateľovi dvakrát pokutu,“ reagoval na kritiku obyvateľov envirorezort.

smoke-emitting-from-factorys-incinerator-against-sky_1024x683.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Prevádzkovateľ reaguje rekonštrukciou, ktorej koniec je ešte stále ďaleko

Aj samotný prevádzkovateľ spaľovne na kritiku zareagoval. Riešením má byť rekonštrukcia, ktorej koniec je však stále ešte v rozmedzí mesiacov až roka. Tá by mala byť finišovaná v roku 2025, kedy by malo byť do produkcie nasadené nové zariadenie na spaľovanie nebezpečného odpadu. „Ide o technológiu, ktorá sa používa na hygienizáciu/sterilizáciu zdravotníckeho odpadu pôsobením vodnej pary vysokej teploty za zvýšeného tlaku a bežne sa využíva sa aj priamo v areáloch nemocníc,“ povedala pre RTVS manažérka komunikácie spoločnosti FCC Zuzana Krenyitzká.

Negatívny pohľad na produkciu spaľovne má aj mestské zastupiteľstvo. Jeho poslanec Matej Fabšík kritiku adresuje aj z pohľadu prospechu pre mesto, ktorý je vraj nulový. „Z tejto prevádzky pre obyvateľov nášho mesta neplynú žiadne benefity. Nemáme lacnejšie teplo, čistejšie ovzdušie, nemáme z toho žiadne peniaze, avšak znášame iba samé negatíva,“ pripomenul člen mestského zastupiteľstva, poslanec Matej Fabšík.


Súvisiaci článok
V Kysuckom N. Meste protestovali proti spaľovni, prevádzkovateľ kritiku odmieta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť