Piatok 29. 03. 2024 07:26:40 | Meniny má Miroslav

Protest za zrušenie prevádzky spaľovne nebezpečného odpadu v Kysuckom Novom Meste plánujú už na budúci týždeň

V stredu 7. júna v čase od 10:00 do 12:00 hodiny plánuje Občianska iniciatíva KNM, ktorú zastupuje Peter Janík, uskutočniť protest obcí za zrušenie prevádzky spaľovne nebezpečného odpadu v Kysuckom Novom Meste. Janík tvrdí, že spaľovňa negatívne ovplyvňuje nielen ovzdušie mesta a jeho okolia, ale negatívne dopady spaľovne sa podľa jeho slov prejavujú aj na zdraví obyvateľov celého okresu. Foto: Facebook / Peter Janík

Juliana Krčulová|29. máj 2023|11:15:52


Súvisiaci článok
Kysučania chystajú protest proti spaľovni. „Veríme, že sa nám podarí zaraziť zlo a žiť v čistom ovzduší!“
Čítajte viac >

Peter Janík na sociálnej sieti informoval, že prevádzka spaľovne nebezpečného odpadu v Kysuckom Novom Meste už od roku 2007 likviduje vyše 200 druhov odpadov, z toho 117 je podľa jeho slov nebezpečných, vrátane infekčného nemocničného odpadu a tiež covidového odpadu.

„Spaľovňa negatívne ovplyvňuje nielen ovzdušie mesta a okolia, ale jej negatívne dopady sa prejavujú na zdraví obyvateľov celého okresu, predovšetkým zvýšením onkologických ochorení, ochorením krvi a dýchacích ciest. Od začiatku zriadenia spaľovne sa ako občania snažíme upozorňovať kompetentných, či už sťažnosťami, petíciami, ale aj informáciami do NR SR, kde po našom oslovení, niektorí poslanci v interpeláciách poukázali na katastrofálny stav životného prostredia v našom regióne.

Žiaľ, k náprave nedošlo, ba naopak, Ministerstvo životného prostredia SR povolilo dovoz odpadov do Slovenska z 9 štátov. Spaľovňa v KNM dostala povolenie predĺžiť prevádzku z 5 dní na 7 dní v týždni a namiesto jednej smeny cez deň, predĺžilo spaľovanie na tri zmeny, t.j. nonstop 24 hodín,“ informuje v proteste Peter Janík.

Občianska iniciatíva Kysucké Nové Mesto pozýva všetkých občanov mesta a okolitých obcí na protest proti spaľovni v stredu 7. júna od 10:00 do 12:00 hodiny na ceste pred spaľovňou na Športovej ulici v Kysuckom Novom Meste (cesta do Dubia prvá odbočka vľavo).


Súvisiaci článok
„Spaľovňa v K. N. Meste nepredstavuje nijaké ohrozenie pre zdravie obyvateľov,“ tvrdí jej prevádzkovateľ
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Ružomberský jarmok si nemôžete nechať ujsť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť