Pondelok 16. 09. 2024 06:04:45 | Meniny má Ľudmila

Kultúrne podujatia tento týždeň: Zažijete Dokonalé dieťa, ale aj Novoročných Kandráčovcov

Nový týždeň prináša vždy nové kultúrne podujatia. Poďte si pozrieť prehľad tých najlepších akcií v Žilinskom kraji počas týždňa od 8. do 14. januára 2024.

Radka Kostánová|8. január 2024|16:15:58

Ilustračné foto. Zdroj: stanica.sk

Súvisiaci článok
Veľký horoskop na rok 2024: Čaká vás šťastie alebo nešťastie?
Čítajte viac >

Predstavenie: Dokonalé dieťa, 8.1.2024 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Predstavenie Dokonalé dieťa sme tu už raz mali. Divadelná hra sa veselo pozerá na rôzne štýly výchovy, ktoré sú teraz v kurze. Eko? Bio? Raw? Montessori? Aká výchova je pre dieťa najlepšia? Dilemu vám pomôžu rozlúsknuť talentovaní herci Lujza Garajová Schrameková, členovia umeleckého súboru SKD Martin Alena Pajtinková a Daniel Žulčák, herec DJP Trnava Michal Jánoš. Lístok stojí 20,00 €.

Kino na Stanici: Emília, 9.1.2024 o 17:00 a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Kino na Stanici v Žiline si na začiatok roka pripravilo krásne premietanie. Pôjde o film podľa významnej slovenskej divadelnej herečky Emílie Vášáryovej. Ako informujú organizátori, film Emília prevedie divákov zákrutami času, umožní im pochopiť súvislosti herečkinho života i umeleckého snaženia. Prostredníctvom výpovedí priateľov, kolegov, spolupracovníkov, filmových a divadelných kritikov, autori pred nami skladajú pestrú mozaiku názorov, ktorá postupne vytvára obraz výnimočnej osobnosti. Lístok stojí 6,00 €.

stanica .png Zdroj: stanica.sk

Podujatie: Ranná káva s ..., 10.1.2024 o 7:30 do 9:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Nová synagóga v Žiline si pripravila jednu novinku. Počas zimného obdobia namiesto jedného „Dňa otvorených dverí” pôjde o rannú hodinku a pol každý týždeň. Pre všetkých. Bude to možnosť osobne sa porozprávať o tom čo vás zaujíma a nikdy na to nie je priestor popri ostatnej rýchlej práci.

a14b5c52-ba0d-4e00-8f73-2818564151bc_768_384.jpg.png Zdroj: novasynagoga.sk

Divadlo: Rozhovor s členkou kultu, 10.1.2024 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Aj tento týždeň sa dočkáte predstavenia Rozhovor s členkou kultu. Budete vidieť a aj počuť šesť žien, unavených či znechutených systémom dnešnej spoločnosti. Tie unikajú do rozpadajúcich sa chatiek bývalého pionierskeho tábora kdesi v lese, s nádejou v učenie N., ktoré ale žiadnym učením nie je. Ocitnú sa na mieste, od ktorého očakávajú zázrak – porozumenie zmyslu svojho života. Texty balansujú na krehkej deliacej čiare klišé, skutočných obáv a hlbokých právd, ktorým sa ľudia vysmievajú, hoci by ich najradšej sami žili. Vstupné stojí 10,00 €.

Koncert: Dis pipl araund, 10.1.2024 o 20:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Poznáte kapelu dis pipl araund? Pravdepodovne ich pozná už väčšina slovenských klubov a dotiahli to aj na významné festivaly (napr. Bratislavské jazzové dni). Hrajú inštrumentálnu hudbu inšpirovanú kadečím, od elektroniky cez jazz až po rock. Bude to ďalší pekný poprázdninový štart pri dobrej hudbe. Lístok stojí 7,00 €.

a7e9bbd4-6e7b-41b4-b54f-1b0286400211_768_384.jpg.png Zdroj: novasynagoga.sk

Podujatie: All Inclusive konferencia, 11.1.2024 o 8:30 hod. v Katolíckej univerzite, Ružomberok

Chcete sa v novom roku zlepšiť a trénovať svoje schopnosti? Tak príďte do Ružomberka na konferenciu. Ako informujú na Facebooku, tak cieľom konferencie „All Inclusive" je budovať inkluzívnu komunitu pre rozvoj a inovatívne smerovanie edukácie a inklúzie detí a žiakov na Slovensku. Čo na vás čaká? Podpora a posilnenie vašej praxe, nové inovatívne prístupy, tvorivé učiace sa prostredie a sieťovanie.

inštitút dialogických praxí.jpg Zdroj: Facebook/Inštitút dialogických praxí

Koncert: Novoroční Kandráčovci, 11.1.2024 o 18:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Dom odborov pozýva srdečne všetkých milovníkov dobre hudby na stretnutie s piesňami Kandráčovcov, s tými novými i staršími. Kapela verí, že vďaka ním spolu žažijete ten neopakovateľný pocit, že hudba robí tento svet lepším. Nie nadarmo sa spieva v jednej z ich piesní: " Tu sme svoji, blízki moji, život nech nás menej bolí ... " Vstupné stojí 20,00 €.

Novorocni_Kandracovci.jpg Zdroj: domodborov.sk

Divadlo: Lilith, 11.1.2024 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

V našom minulom článku sme vás informovali, že Mestské divadlo v Žiline uviedlo premiéru nového divadelného predstavenia. Lilith je mimoriadny projekt v réžii umeleckého šéfa Eduarda Kudláča, v ktorom sa cez mytologickú postavu Lilith skúma postavenie žien v spoločnosti. Odporúčame túto inscenáciu každému, kto si chce rozšíriť obzory. Vstupné stojí 12,00 €.

Divadlo: Kaderníčky, 12.1.2024 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Už je divadelná sezóna v plnom prúde, preto sa hrať bude aj v tento deň. Už o 19:00 hod. si môžete prísť pozrieť inscenáciu Kaderníčky, ktorú sme vám bližšie predstavili v minulom článku. Hru zo ženského prostredia nabitú ženskými a spoločenskými témami by ste si nemali nechať ujsť. Lístok stojí 12,00 € pre jednu osobu.

Koncert: Zabiť Františka + Dominik Prok, 12.1.2024 o 19:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Zároveň vás Stanica v Žiline pozýva aj na akustické koncerty Zabiť Františka, ktorý je slovenský alt-folkový pesničkár, a Dominik Prok, ktorý vydal nedávnom novú sólovú platňu. Preto sa úvod roka bude niesť v pesničkárstve. Citlivo, podmanivo, akusticky. Vstupné stojí 8,00 €.

dominik prok.png Zdroj: stanica.sk

Koncert: Večery trojkráľové - Richard Müller, 12.1.2024 o 19:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Ste pripravení? Richard svojim verným fanúšikom prináša novoročný darček v podobe ďalšej série exkluzívnych koncertov s názvom Večery trojkráľové! K začiatku Nového roku vždy patrila dobrá nálada a skvelá hudba! Príďte a načerpajte veľa energie. Vstupné stojí 38,00 €.

richard muller.jpg Zdroj: Facebook/Richard Müller

Šport: Zimná liga stred-Žilina (Hôrky), 13.1.2024 o 13:00 hod. na futbalovom štadióne Hôrky, Žilina

Všetci nadšenci behu, zbystrite pozornosť! Organizátori z TJ Slávia Žilinská univerzita Žilina - Klub orientačného behu pozýva na druhé kolo Zimnej ligy v orientačnom behu, ktoré sa bude konať v Žiline na futbalovom štadióne Hôrky. Pripravili si tri trate: A-náročná, cca 4,5km, B-stredná, cca 3km a C-jednoduchá, cca 1,5km. Príďte sa zúčastniť!

Workshop: Zlatý ako obrázok (3D pasta s pozlátením), 13.1.2024 o 15:00 hod. v PostCafé, Žilina

Počas víkendu môžete vyskúšať oddychové zážitkové maľovanie. Pôjde o abstraktné maľovanie špachtľou s pozlátením. Maľovať sa bude na plátno v rozmere 30/40cm. V cene je zahrnuté okrem plátna a všetkých umeleckých potrieb aj malé občerstvenie. Vybrať si budete môcť z pohára dobrého vínka či nealka a malého snacku. Lístok stojí 35,00 €.

Koncert: Novoročný koncert ŠKO, 13.1.2024 o 18:00 hod. v Kultúrnom dome Andreja Hlinku, Žilina

Kultúrny dom Andreja Hlinku srdečne pozýva všetkých milovníkov kvalitnej hudby na Novoročný koncert Štátneho komorného orchestra Žilina. Na koncerte zaznejú operné melódie na čele s čestným šéfdirigentom Leošom Svárovským a sopranistkou Teréziou Mátlovou.

ružomberska kultura.jpg Zdroj: Facebook/Ružomberská kultúra

Divadlo: Dušan Makovický sa obesil vo svojom rodnom dome, 13.1.2024 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Mestské divadlo v Žiline prišlo minulú sezónu s novým divadelným predstavením. „Montáž zo zápiskov troch lekárov Ivana Hálka, Dušana Makovického a Alberta Škarvana, ktorých spája vzájomné priateľstvo, profesia, mesto Žilina, životná filozofia, náklonnosť aj vymedzenie sa voči osobnosti L. N. Tolstého. V strede udalostí stojí Dušan Makovický, oddaný žilinský lekár a neskôr osobný Tolstého lekár a priateľ, vegetarián, abstinent, pacifista a tolstojovec, ktorý až príliš dlho žil hľadaním Boha a zmyslu života, že svoju dušu nakoniec vyliečiť nedokázal. Skladáme mozaiku z indícií, zápiskov, denníkov, listov a pátrame po motíve jeho samovraždy,“ približuje Mestské divadlo v Žiline na svojej stránke. Lístok stojí 12,00 €.

Zábava: Správa o stave republiky 2024, 13.1.2024 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Máme tu nový rok a to znamená, že sa blíži aj ďalšia stand-up komédia Správa o Stave Republiky. Ako informuje Dom odborov, Matej Adámy vám na tejto skvelej šou naservíruje precízne vyváženú kombináciu spoločensko-politickej satiry a nekompromisného trefného humoru. Aj vďaka tomu patrí Správa k najzábavnejším novoročným tradíciám. Vstupné stojí 15,00 €.

matej adamy sprava-o-stave-republiky-v-ziline-1024x614.jpg Zdroj: domodborov.sk

Podujatie: Holubice - Dcéra a matka roka, 13.1.2024 o 19:00 hod. v Kine Strojár, Martin

Chcete zažiť zábavu aj v Martine? Nenechajte si ujsť podujatie Dcéra a matka roka! Čakajú na vás vtipné príhody, kariérne vzostupy aj osobné pošmyknutia namiešané v jeden konverzačný koktejl, ktorý budú podávať matka Eva Holubová a jej dcéra Karolína. Môžete sa od srdca zasmiať, ak sa ráči aj slzu uroniť. Taktiež sa môžete nad životom a jeho nečakanými zákrutami hlboko zamyslieť. Zistite, či si môže matka porodiť svoju najlepšiu kamarátku a zároveň partnerku na debaty.

divadlo artefakt .jpg Zdroj: Facebook/Divadlo Artefakt

Koncert: Ronald Weedman, DJ Vema, DJ Sample Lee, 13.1.2024 o 20:00 hod. v KC Hoffman, Žilina

Príď si užiť začiatok roka do KC Hoffmann! Organizátori informujú, že v sobotu 13. januára k nim prídu umelci a predostrú vám potrebnú dávku reggae, jungle a drum&bass!

KC hoffman.jpg Zdroj: Facebook/KC Hoffman

Zábava: Ako ich nezabiť, 13.1.2024 o 20:00 hod. v Smer klub 77, Žilina

Sobotu môžete uzatvoriť aj na skvelej zábave. Pôjde o stand-up show Petra Gecíka! Musíte ju jednoducho zažiť. V Žiline vás čaká nezabudnuteľná komédia o mužoch a ženách a o čom inom ako o ich vzťahoch a o partnerských zhodách, nezhodách či "kompromisoch". Môžete sa tešiť na 100 minút plných útoku na Vaše bránice a lícne svaly. Ide o stand-up, ktorý váš vzťah postaví... iba, že by nie.

Ako Ich Nezabiť - One Man Show Petra Gecíka .jpg Zdroj: Facebook/Ako Ich Nezabiť - One Man Show Petra Gecíka

Workshop: Joga proti bolestiam chrbta, 14.1.2024 o 14:00 hod. v Ľadovni, Martin

Nedeľu môžete mať oddychovú a zájsť tak na jogu, ktorá pomôže vášmu chrbtu. Ak máte sedavé zamestnanie, dlhodobý problém s chrbticou alebo sa o ňu chcete preventívne starať, môžete prísť na workshop „Joga proti bolestiam chrbta" so skúsenou fyzioterapeutkou Paulínou Minárikovou.

joga v dennom zivote martin.jpg Zdroj: Facebook/Joga v dennom živote Martin


Súvisiaci článok
Stanica Žilina-Záriečie bude aj v roku 2024 miestom, kde sa stretávajú rozprávky, filmy a káva
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť