Sobota 05. 10. 2024 06:17:18 | Meniny má Viera

100 stavieb Žilinského kraja: Bytčiansky kaštieľ

Bytčiansky kaštieľ je súčasťou centra mesta, a tak jeho návštevníci majú najväčšie poklady histórie Bytče ponúkané „ako na dlani“. Počas storočí zmenil svoju podobu niekoľkokrát, pokým sa z vodného obranného hradu zrodil renesančný klenot Slovenska. V areáli kaštieľa je situovaný aj ďalší slovenský unikát – Sobášny palác.

Gabriela Kvasnicová|6. január 2024|20:00:16

Zdroj: pamiatky.bytca.sk

Súvisiaci článok
Tip na zimný výlet: Zasnežený Liptov je u turistov veľmi obľúbený
Čítajte viac >

Podľa historických prameňov mal Bytčiansky kaštieľ podobu vodného obranného hradu ešte v 13. storočí. Potom bol však zdemolovaný, vypálený, zničený. Vystriedalo sa tu niekoľko majiteľov, pokým sa dočkal svojej skutočnej renesancie, keď ho ako „značne poškodený kaštieľ“ za 17-tisíc zlatých získal spolu s hradom Hričov František Turzo, dozvedáme sa na stránke pamiatky.bytca.sk.

by2.jpg Zdroj: tikzilina.eu

František Turzo, ako „mimoriadne mocný a vplyvný muž“, si na opravu kaštieľa zavolal milánskeho staviteľa Jána Kiliana. „V rokoch 1571-1574 previedol stavbu nového kaštieľa na tom istom mieste ako stál pôvodný,“ uvádza web pamiatky.bytca.sk.

Po jednom slávnom Turzovi prišiel ďalší, ktorý význam kaštieľa ešte viac povzniesol. Juraj Turzo, Františkov syn, sa stal po otcovej smrti správcom turzovských panstiev. Kaštieľ v Bytči sa od roku 1575 stal hlavným sídlom jeho rodu,“ informuje ďalej stránka.

Juraj si za aktívnu účasť v boji proti Turkom získal popredné miesto na cisárskom dvore a ako uhorský palatín dal v roku 1601 vybudovať unikátny Sobášny palác, aby v ňom mohol vystrojiť svadobné hostiny svojim siedmim dcéram, uvádza web hrady-zamky.sk.

by3.jpg Zdroj: slovakia.travel

Bytčiansky kaštieľ nie je len architektonický skvost, jeho múry si pamätajú tie najväčšie a aj najkrvavejšie legendárne príbehy našej histórie. Veď posúďte:

„V zámku slúžil ako vojak strážneho oddielu Juraj Jánošík, ktorý sa tu zoznámil s uväzneným kysuckým zbojníkom Tomášom Uhorčíkom,“ uvádza web hrady-zamky.sk. Písomnosti súdneho procesu s Jurajom Jánošíkom sú tu dokonca uložené, lebo práve v priestoroch Bytčianskeho kaštieľa má svoje sídlo od roku 1955 Štátny archív.

V roku 1611 sa v Bytčianskom kaštieli konal súd nad spoluvinníkmi čachtickej pani, Alžbety Bátoryovej. „Výrokom súdu boli odsúdené dve ženy, Ilona a Dora, ako hlavní vinníci. Podľa rozsudku obidvom vytrhali prsty a zaživa ich upálili. Ján Ficko bol odsúdený na stratu hlavy a spálenie jeho mŕtveho tela. Tretia žena, Katarína, bola pre nedostatok dôkazov, oslobodená,“ dopĺňa web pamiatky.bytca.sk.


Súvisiaci článok
Na zámku Kunerad je dokončená izolácia najväčšej juhozápadnej veže. Finalizácie sa dočkala aj strecha
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť