Streda 18. 09. 2024 02:25:30 | Meniny má Eugénia

Najlepšie hospodáriacie samosprávy sú Krásno nad Kysucou a Tvrdošín. Nezvyšujú dane a nemajú dlhy

Mestá Krásno nad Kysucou a Tvrdošín vedú na popredných priečkach hospodáriacich samospráv. Informovala o tom televízia TA3 na oficiálnom webe. Dodala, že taktiež nezvyšujú dane, nezadlžujú sa a vo veľkom investujú do mestskej infraštruktúry.

Radka Kostánová|22. december 2023|17:00:39

Zdroj: Teraz.sk - Elena Halačová

Súvisiaci článok
Martin bude v roku 2024 hospodáriť s rozpočtom 70,578 milióna eur
Čítajte viac >

Mestá na Kysuciach a Orave, Krásno nad Kysucou a Tvrdošín, dokážu hospodáriť s rozpočtom aj bez zvyšovania daní. Podľa informácií televízie TA3 vedú priečky najlepšie hospodáriacich samospráv. Nezvyšujú dane, nezadlžujú sa a vo veľkom investujú do mestskej infraštruktúry.

Čo robia tieto mestá lepšie než ostatné?

Televízia TA3 vo svojej reportáži uviedla, že spoločným menovateľom toho, prečo sa im darí, sú už dlhoroční primátori, ktorí pochopili silu eurofondov. Totiž, primátor v Krásne nad Kysucou vedie mesto už 14 rokov a Tvrdošín vedie jeden primátor už rekordných 38 rokov. Práve tieto dve mestá získali v rebríčku INEKO v kategórii hospodárenie najvyššie známky.

„U nás v meste sa riadime tak ako v domácnosti. Ak chcem niečo navyše, musím zohnať prostriedky mimo rozpočtu,“ uviedol pre televíziu TA3 Jozef Grapa, primátor mesta Krásno nad Kysucou.

Na druhú stranu, Ivan Šaško, primátor mesta Tvrdošín, sa vyjadril, že mestu a rozpočtu pomáhajú najmä eurofondy.

Rozhodne to však nie sú mestá, kde by sa len svietilo alebo kúrilo. Na Kysuciach stihli vybudovať zberný dvor, otvorili moderný domov dôchodcov s individuálnym prístupom pre 11 klientov a postupne budujú nové sídlisko. „My sme urobili celé sídlisko, kde je 12 bytových domov. To je už jedna väčšia obec na Kysuciach,“ doplnil primátor mesta pre televíziu TA3.

Na druhom mieste skončilo mesto Tvrdošín. Samospráve sa tento rok podarilo vybudovať zimnú aj tenisovú športovú halu. Nejde zrovna o najlacnejšie projekty. Do týchto nových športovísk išlo takmer 2 milióny eur.

Tieto dve mestá v Žilinskom kraji porazili výrazne väčšie mestá, akými sú napríklad Dubnica nad Váhom, Nové Mesto nad Váhom, Svätý Jur, Považská Bystrica, ale aj Bratislava.


Súvisiaci článok
Liptovský Hrádok bude v roku 2024 hospodáriť s rozpočtom 12,9 milióna eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť