Utorok 17. 09. 2024 20:42:45 | Meniny má Olympia

V Múzeu slovenskej dediny v Martine predstavia predvianočné a vianočné zvyky

Predvianočné a vianočné zvyky spoznajú v nedeľu 10. decembra návštevníci Múzea slovenskej dediny v Martine na podujatí Vianoce na dedine. Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea v Martine Milena Kiripolská

TASR|8. december 2023|13:45:03

Zdroj: Facebook/Múzeum slovenskej dediny

Súvisiaci článok
Nerozluční zvierací priatelia sa vracajú na scénu. Mikulášsku rozprávku si môžete pozrieť v Mestskom divadle Žilina
Čítajte viac >

Doplnila, že vianočné pastorely z prvej polovice 19. storočia predstaví Folklórna skupina Hájiček z Chrenovca-Brusna. „V programe Betlehemci z Chrenovca prevedú návštevníkov vianočným dňom na hornej Nitre v sprievode heligónky a pastierskych fujár trombít. Ľúbostné čarovanie spojené s dňom Ondreja priblíži Folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc. S vianočnou hrou Chodenie s hadom sa predstaví Detský folklórny súbor Malý Lysec z Belej-Dulíc,“ uviedla.

Do obyčajov stridžích dní zasvätia návštevníkov pri ondrejskom veštení. „Lucie s husacími krídlami pozmetajú všetko zlé a Mikuláš s čertom a anjelom podľa zásluh odmenia všetky poslušné i neposlušné deti,“ priblížila.

Neodmysliteľnou súčasťou podujatia je pečenie oblátok na oblátnici, zdobenie medovníkov, ukážky výroby vianočných ozdôb zo slamy a cesta a predaj ľudovo-umeleckých výrobkov. „Pre najmenších návštevníkov sú pripravené tvorivé dielne, v ktorých si budú môcť vyrobiť ozdoby na vianočný stromček,“ dodala Kiripolská s tým, že o 13:30 hodine sa budú konať evanjelické a. v. služby Božie v kostole z Rudna.


Súvisiaci článok
Alojz Bátorek z Veľkého Rovného vyrezáva betlehemy, ktoré sú jedinečné. Pozrieť si jeho prácu môžete teraz aj vy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť