Štvrtok 04. 07. 2024 03:24:21 | Meniny má Prokop

Alojz Bátorek z Veľkého Rovného vyrezáva betlehemy, ktoré sú jedinečné. Pozrieť si jeho prácu môžete teraz aj vy

Vyučený klampiar sa stal po rokoch rezbárom. Rodák z Veľkého Rovného, pán Alojz Bátorek, si po ťažkej chorobe našiel záľubu vo vyrezávaní betlehemov z dreva. V našom rozhovore prezradil viac informácií.

Radka Kostánová|6. december 2023|18:00:36

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Talentovaný Michal Sedlák: „Dôležitejší je váš vnútorný pokoj a radosť z toho, čo robíte, ako názory ostatných.“
Čítajte viac >

Rovňanec Alojz Bátorek sa vyučil klampiarstvu. Tomuto remeslu sa venoval takmer celý život, až dokým neprišla choroba. Musel zostať doma a liečiť sa, čo sa mu moc nepáčilo, pretože zostával doma sám.

„Bývali sme ešte na bytovke. Ráno všetci odišli a ja som zostal sám. Chcel som mať doma betlehem, tak som si povedal, že jeden vyrobím. Vôbec som však nevedel, kde začať. Zobral som do ruky len kúsok dreva a nožík,“ začal rozprávať o svojich začiatkoch. „Chcel som vyrezať malú ovečku, ale vôbec sa to na ovečku nepodobalo. Nikomu som ju dodnes neukázal, pretože s ňou nie som spokojný.“

Pre našu redakciu prezradil, že okrem tej prvej ovečky nič iné nezahodil, ani nepokazil.

404943728_364081505999611_914795280240494575_n.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

V našom rozhovore ďalej priblížil, že keď ešte bývali v bytovke, vyrezával potajomky. Jeho manželka je vraj poriadkumilovná, preto po sebe všetko rýchlo upratoval, aby nikto nič nezbadal. Až neskôr sa presťahovali do domu. Teraz má však jeho manželka zo záľuby radosť a podporuje ho.

K vyrezávaniu betlehemov sa dostal postupne. Keďže je pán Alojz starší, nemá skúsenosti s internetom, všetko sa učil sám. Nepozeral videá, ako je to teraz v móde, ale pracoval na svojich výrobkoch technikou pokus-omyl. Prvý betlehem vyrezal len pre svoju rodinu.

Ako sa dostal k tomu, že jeho betlehem zostal v kostole vo Veľkom Rovnom?

„Išiel som pred Vianocami rozkladať betlehem do kostola, vtedy tam chodil pomáhať aj môj syn, a videl som, v akom katastrofálnom stave sú postavy z neho. Anjeli mali krídla, ale tie už ledva držali. Povedal som si, že ich zoberiem domov a opravím,“ dodáva pán Alojz.

Nakoniec skončili jeho opravy tým, že pre farský kostol v obci Veľké Rovné vyrezal celý betlehem. Jeho zbierka je naozaj bohatá a keď sa konečne presťahovali s manželkou do domu, mohol si zriadiť aj svoju vlastnú dielňu. Na poschodí domu svoje výrobky vyrezáva a skladuje. Keď ho však známi požiadajú, rád sa občas vracia aj k svojmu remeslu klampiara a opravuje kotlíky, pece, rúry, alebo kolienka.

Musel však tieto dve záľuby od seba oddeliť, pretože ako nám prezradil, keď vyrezával v dielni, kde sa venoval klampiarstvu, nevedel sa sústrediť. „Vtedy mi jeden známy poradil, aby som náradie zakryl plachtami a nedíval sa na to,“ dodal s úsmevom Alojz Bátorek. To, že má svoj vlastný priestor na vyrezávanie, mu veľmi pomohlo. Venuje sa tomu najviac, pretože mu to vrátilo radosť do života po chorobe. Nepracuje len dva dni v týždni - počas soboty a nedele, pretože tie dni sú na oddych.

404694719_312980344882731_1871565448210211737_n.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Svoje výrobky nepredáva, len ich s láskou rozdáva. Buď niekomu, kto ho to požiada, alebo niekomu, komu chce urobiť radosť. Teraz sa najčastejšie venuje vyrábaniu Krížov s Umučením. Vyrobil ich už viac ako sedemdesiat a stále neprestáva.

Je o jeho výrobky záujem aj v zahraničí?

„Jeden hotový vyrezaný betlehem čaká na svoju šancu. Má byť venovaný Žilinskej diecéze a ukáže sa, či poputuje na misie do sveta. Moje výrobky sa dostali do Rakúska aj do Talianska. Syn išiel do Ríma na Svetové dni mládeže a potreboval darček pre rodinu, u ktorej mal byť ubytovaný. Keďže sme nemali nápad na žiadny špeciálny dar, povedal som mu, nech zoberie jednu sošku so sebou.“

Odkiaľ pán Alojz Bátorek čerpá inšpiráciu? Jeho dielňa je totiž plná originálnych a jedinečných sošiek

„Inšpirujem sa z Biblie a biblických príbehov. Zoberiem do rúk drevo a snažím sa niečo vyrezať. Najčastejšie však moja inšpirácia pochádza z Božieho slova a z Katolíckych novín. Vidím pekného svätca a hneď viem, že ho aj vyrežem.“

405411403_2114967345511841_4072131454286934198_n.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Jeho syn však dodáva, že svoje výrobky a drevené sošky musí poriadne označiť, pretože ani jeho rodina často nevie, koho vyrezal a koho má socha predstavovať. Do budúcna by chceli urobiť aj zoznam toho, čo doteraz kedy vyrezal.

„Povieme tak, on má vyzeraných strašne veľa vecí a niekedy ani nevieme, čo vyrezal. On to vie, že to je tento, to je táto, každá socha má nejaký motív. Nikdy nevyrezával tak, že vyrežem a uvidím, čo bude. Vždy to bolo so zámerom. Preto chceme spísať všetko, čo kedy vyrobil. Aby sme mohli aj našim deťom povedať, že toto dedko vyrezal,“ prezradil syn pána Alojza Bátorka.

Jeho prácu si cení množstvo ľudí z Veľkého Rovného. O to viac, keď zistia, že drevené sošky sú vyrobené len z jedného kusu dreva. Ide o naozaj precíznu prácu, kedy musí rozmýšľať, aby do toho nezasahovali iné elementy. Bola by to ľahšia cesta, vždy niečo vložiť tam, kde sa dá nožíkom ťažšie dostať, ale potom by výrobok nebol tak vzácny.

385544274_370847732094782_160526295473876491_n.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

A nakoniec sme sa pána Alojza spýtali, ktorý betlehem je jeho najobľúbenejší?

„Vždy ten, ktorý vyrežem ako posledný. Možno by niekto čakal, že to bude ten prvý, ale na ten mám už ja svoj názor. Nie je môj najobľúbenejší, mne sa nepáči. Teraz sú tie sošky už na inej a kvalitnejšej úrovni,“ dodal na záver.

Betlehem a výrobky pána Alojza Bátorka môžete teraz podporiť aj vy. Vo Veľkom Rovnom bude v utorok 26. decembra od 16:00 hodiny v Kultúrnom dome prebiehať výstava jeho výrobkov. Výstava bude spojená zároveň s koncertom Rovňanské Vianoce, na ktorom sa predstaví cimbalová muzika Kukulienka.

WhatsApp Image 2023-12-04 at 10.26.10.jpeg Zdroj: súkromný archív Michala Krígovského


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Multiinštrumentalistka Alexandra Ondrušová (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť