Streda 18. 09. 2024 13:09:17 | Meniny má Eugénia

Na Orave je unikátny príklad industriálnej stavby. Strechy sa však nikdy nedočkala

V našom minulom článku sme vám prezradili, že Františkova huta pri obci Podbiel je národnou kultúrnou pamiatkou a rovnako patrí k najvzácnejším technickým pamiatkam Oravy. Žilinskí pamiatkari na sociálnej sieti prezradili, že stavbu dal postaviť Oravský komposesorát, ale bohužiaľ, nedokončil ju a strechu nerealizoval.

Radka Kostánová|7. december 2023|17:45:13

Zdroj: M. Pišný

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Františkova huta pri Podbieli na Orave
Čítajte viac >

Ľudí, ktorí prechádzajú cestou smerom na Roháče a Múzeum oravskej dediny v Zuberci, určite zaujme kamenné torzo Františkovej huty pri Podbieli na Orave.

Žilinskí pamiatkari na sociálnej sieti informovali, že objekt niekdajšieho železiarskeho komplexu dal v roku 1836 postaviť Oravský komposesorát. Zaujímavé je, že stavbu nedokončil a strechu nerealizoval.

„Železiareň neprosperovala a čoskoro po svojom otvorení začala zásluhou nekvalitnej železnej rudy, zastaranej technológie a vnútorných rozporov medzi akcionármi upadať,“ doplnili.

Po necelých troch desaťročiach ukončila železiareň svoju činnosť, ale dodnes jej pomerne dobre zachovaná ruina s torzom vysokej pece tvorí unikátny príklad industriálnej stavby so stále dobre čitateľným klasicistickým architektonickým výrazom.

Boli ste tam už?


Súvisiaci článok
5 pokojných miest v žilinskom kraji, ktoré stoja za návštevu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť