Štvrtok 19. 09. 2024 16:08:16 | Meniny má Konštantín

5 pokojných miest v žilinskom kraji, ktoré stoja za návštevu

Ak neviete kam na výlet, inšpirujte sa týmito tipmi. V žilinskom kraji môžete navštíviť tieto zaujímavé miesta. FOTO: Instagram / lenkavysna. Na fotografii Františkova huta.

Michal Filek|3. máj 2022|08:37:42

Františkova huta

Na Orave sa nachádza krásna technická pamiatka s názvom Františkova huta, čo je vlastne ruina továrenskej haly železiarne. Budova bola v minulosti vyhlásená za národnú pamiatku a dnes sa z nej zachovali už iba obvodové múry, klasicistická fasáda, vysoká pec, prívodný a odpadový kanál, hámor komora a halda železnej rudy.

Gotický kostol Všetkých svätých Ludrová

Tento vidiecky kostolík sa nachádza medzi Ružomberkom (cca kilometer od neho) a Liptovskou Štiavnicou. Patrí do správy Liptovského múzea a jeho najcennejšou časťou je interiér a nástenné maľby. Vstupné do kostola je dobrovoľné a otvorený je počas letnej sezóny. Jeho otváracie hodiny sú iba v sobotu a nedeľu, od 12:00 hod. do 16:00 hod.

Gotický kostol všetkých svätých Zdroj  Instagrampo2stronietatr.jpg FOTO: Instagram / po2stronietatr

Hájovňa pod Babou horou

Práve básnik Pavol Országh Hviezdoslav sa inšpiroval pri tvorbe Hájnikovej ženy Hájovňou pod Babou horou, no taktiež tu čerpal inšpiráciu Milo Urban. Je to idylické miesto, na ktorom pocítite pokoj a nadýchate sa dostatku čerstvého vzduchu. Uprostred Hájovne sa nachádza aj expozícia k spomínanému dielu Hájnikova žena. Druhá expozícia, ktorá je vystavená, je venovaná Milovi Urbanovi. Hájovňa je otvorená od 3. mája v čase od 10:00 hod. do 15:00 hod.

hajovna-ext.jpg FOTO: oravskemuzeum.sk

Rozhľadňa Ostredok

V Demänovskej doline sa nachádza krásna rozhľadňa Ostredok. Má dve poschodia, meria takmer 7 metrov a dá sa z nej vidieť celá Demänovská dolina, no aj Poľana, Chopok, Ďumbier a Dereše. Dostanete sa k nej od parkoviska v Jasnej. Terén je nenáročný a túto mini túru zvládnu aj rekreační turisti v priebehu 20 minút.

Rozhľadňa Ostredok Zdroj  Instagramdusanmikuska.jpg FOTO: Instagram / dusanmikuska

Kalvária s Lurdskou kaplnkou

Obec Rajecká Lesná ukrýva pozoruhodné miesto, ktorým je kalvária. Tá najkrajšia sa nachádza bezpochyby v Banskej Štiavnici, no žilinský kraj sa vôbec nemusí hanbiť. Frivaldská kalvária má 14 kaplniek, ktoré symbolizujú jednotlivé zastavenia posledného utrpenia Ježiša. Dostanete sa k nej vďaka záchytnému parkovisku v obci. Leží na kopci, preto ju budete dobre vidieť.

Frivaldská kalvária Zdroj  Instagramjanicajocka.jpg FOTO: Instagram / janicajocka


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Svetový unikát v Nezbudskej Lúčke (FOTO+VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť