Pondelok 16. 09. 2024 05:24:09 | Meniny má Ľudmila

100 stavieb Žilinského kraja: Františkova huta pri Podbieli na Orave

Vedeli ste, že v objekte Františkova huta sa nakrúcal film Tisícročná včela?

Juliana Krčulová|3. november 2023|20:06:27

Zdroj: turisticky.sk

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kostol svätej Anny v Tvrdošíne
Čítajte viac >

Františkova huta pri obci Podbiel je národnou kultúrnou pamiatkou a rovnako patrí k najvzácnejším technickým pamiatkam Oravy. Ruina niekdajšej továrenskej haly železiarne nebola nikdy dostavaná, no aj napriek tomu tam nájdete vysokú pec alebo dúchadlovú komoru.

Zástupcovia obce Podbiel v okrese Tvrdošín na svojom oficiálnom webe informujú, že osudy železiarne, postavenej v roku 1836, sú zahalené viacerými tajomstvami.

„Objekt, ľudovo nazývaný hámor, z ktorého sa zachovali obvodové múry a centrálna vysoká pec, sa nachádza 2 kilometre od stredu obce. Návšteva sa teda môže spojiť s príjemnou prechádzkou alebo využiť prepravu autobusom. Neopakovateľným zážitkom sú nočné akcie, ako napríklad silvestrovská noc na hámri. Koncom augusta sa v rámci dní železiarstva konajú ukážkové tavby železnej rudy starovekou technológiou,“ priblížili zástupcovia obce na Orave.

Frantiskova-huta.jpg Zdroj: turisticky.sk

Počiatky hutníctva a baníctva v Podbieli spadajú podľa dostupných informácií do 17. storočia. Oravské panstvo získalo povolenie na stavbu železiarne v obci od Substituovaného banského súdu v roku 1819.

„Výstavba železiarne bola dokončená o 19 rokov neskôr a pomenovali ju Františkova huta. Dodávateľmi železnej rudy boli okolité bane v Juráňovej doline, Zuberci, Habovke, či Malatinej, no o železo, ktoré bolo krehké a lámalo sa, nebol veľký záujem. Železiarne neprosperovali a od svojho vzniku mali problémy. Po zmene spoločenských pomerov v roku 1848 a zrušení poddanstva železiareň v roku 1863 zanikla,“ informuje obec s tým, že aj napriek tomu Františkova huta, ako železiarsky podnik Oravského komposesorátu, mala svoje nezastupiteľné miesto v období priemyselnej revolúcie a industrializácie Oravy.

Frantiskova-huta-1.jpg Zdroj: turisticky.sk

„Tvrdia to zanietenci, ktorí sa pred niekoľkými rokmi rozhodli pozostatky Františkovej huty, ako významného pamätníka svojej doby, ale aj symbolu danej priemyselnej architektúry, zachrániť. Prvé praktické kroky podnikol miestny ochranár Ing. Milan Krupa v roku 1972 až 1980, kedy sa pod jeho vedením podarilo odkryť a zdokumentovať objekt hámra, ale aj predísť ešte väčšej demolácii objektu rôznymi firmami a súkromnými osobami.

Záchranárske práce začali od nuly a bez koruny. V rokoch 1991 až 1997 sa počas letnej sezóny na záchranárskych prácach odpracovalo 22-tisíc dobrovoľných hodín a preinvestovalo viac ako 850 000 Sk. Príbeh Františkovej huty a zápas o jej záchranu inšpiroval ďalšie skupiny, ktoré sa viac-menej úspešným spôsobom pokúšali o záchranu tejto technickej pamiatky. Dnes je starostlivosť o objekt na pleciach obecného úradu,“ konkretizovali zástupcovia obce Podbiel.

Františkova-huta_ss_03.jpg Zdroj: turisticky.sk

Predmetom súčasnej ochrany je podľa ich slov jedinečný pozostatok továrenskej haly, vysokej pece a niektorých zariadení, ako napríklad hámor, prívodný a odpadový kanál, či dúchadlová komora. Objekt bude zakonzervovaný, komunikačné priestory a informačné tabule budú citlivo vsadené do originálnej masy muriva z tehál a pieskovca. Cieľom súčasnej ochrany Františkovej huty je aktívne zaradenie tohto objektu v prospech rozvoja cestovného ruchu na Orave.

img8640.jpeg Fotografia z filmu Tisícročná včela. Zdroj: podbiel.sk


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kostol svätého Mikuláša vo Višňovom (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť