Piatok 20. 09. 2024 06:17:12 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Rómka Veronika je mladá, krásna, a predsa iná. Divadelná inscenácia Spleť vám ukáže odvrátenú stranu sociálnych sietí

Budúcu stredu 13. decembra sa na Stanici Žilina-Záriečie predstaví Divadelné centrum s inscenáciou autorskej hry Jána Šimka Spleť. Média o tom informovala Zuzana Palenčíková, dramaturgička inscenácie.

Radka Kostánová|8. december 2023|17:31:08

Zdroj: divadelnecentrum.sk

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Do mesta príde Mikuláš a budú aj Poľovnícke Vianoce
Čítajte viac >

Divadelná inscenácia Spleť v sebe spája divadlo, psychológiu, mladých ľudí a diskusiu do jedného konceptu. Spleť je autentickým príbehom mladej Rómky, ktorá je pre svoj pôvod a originálne názory vystavená kyberšikane. Zuzana Palenčíková, dramaturgička inscenácie, o tom informovala média s tým, že na príprave tejto hry spolupracovalo Divadelné centrum s odborníkmi z centra IPčko, ktorí poskytujú mladým ľuďom bezplatnú a anonymnú nonstop poradňu.

Zároveň je po predstavení pripravená diskusia o duševnom zdraví s tvorcami, s IPčkom a špeciálnym hosťom Marekom Madrom. Diváci tiež majú možnosť anonymne klásť otázky prostredníctvom aplikácie Slido, čím sa vytvára bezpečný priestor na zdieľanie.

Inscenácia sleduje príbeh mladej Rómky Veroniky. Tá žije navonok bežným životom svojich rovesníkov. Má dostatok energie, je mladá, múdra, má vyspelé názory, no, bohužiaľ, je Rómka.

Je však iná aj v tom, že pred rokmi si ju adoptovali bieli rodičia, umelci s nadhľadom, ktorí ju ľúbia, len na ňu nemajú dosť času. Tak sa stanú jej priateľmi samota a sociálne siete. Každý deň je na sociálnych sieťach vystavená množstvu krutých, ponižujúcich slov od svojich spolužiakov. Vytvorí si preto falošný profil, z ktorého im tú krutosť vracia. Udalosti v jej živote postupne naberajú spád a hrá sa o život.

DSC_1013.JPG Zdroj: divadelnecentrum.sk

Divadelná hra hovorí aj o tom, že zničiť kohokoľvek je dnes veľmi ľahké a mali by sme si dávať na to pozor. Stačí zverejniť niečo súkromné, osobné, napríklad aj obyčajné fotografie a pridať pár klikov. Hlavná hrdinka sa postupne dostáva do stále väčšej a väčšej spleti problémov. Rekonštrukciou udalostí sa postupne snaží pochopiť samu seba a nájsť svoju životnú cestu.

Témami inscenácie sú teda najmä samota, prijatie inakosti, duševné zdravie, (kyber)šikanovanie. Odzrkadľujú najčastejšie problémy súčasných mladých ľudí, preto s nimi silno komunikujú. Slová, ktoré v tejto inscenácii padnú, sú skutočné, prekopírované z ozajstnej komunikácie, z ozajstných príbehov dneška. Najmä tie slová, ktoré ubližujú. „Duša súčasných tínedžerov je boľavá, nepomohla im pandémia a často zlyhávame aj my, dospelí – či už ako rodičia alebo pedagógovia. Chceme vždy všetko hneď riešiť a možno by stačila naša blízkosť, prijatie, podpora. Jednoducho to, aby sme boli fanúšikmi našich detí. Povzbudzujeme preto aj rodičov, aby prišli na predstavenie spolu so svojimi deťmi, a to nielen preto, že tak majú výhodnejšie vstupné. Majú tak možnosť spoznať problémy mladých ľudí z inej strany, zdieľať ich a vyslať tak signál, že na nich záleží a pomoc vždy existuje, “ objasnila dramaturgička inscenácie Zuzana Palenčíková.

Divadelnú hru si môžete prísť pozrieť na Stanicu Žilina-Záriečie už v stredu 13. decembra 2023 o 18:00 hodine.

Srdečne ste všetci vítaní.


Súvisiaci článok
Naše spoločné Vianoce v Lietave sa uskutočnia už čoskoro. Sľubujú bohatý program
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť