Sobota 27. 07. 2024 00:20:49 | Meniny má Božena

Žilinskí mestskí policajti po novom využívajú aj telové kamery. Zlepšia bezpečnosť a transparentnosť vyhrotených situácií

Príslušníci Mestskej polície Žilina nosia na svojich uniformách od stredy 29. novembra aj telové kamery. Používať ich budú v určených a odôvodnených situáciách.

Juliana Krčulová|30. november 2023|13:00:47

Zdroj: mpza.sk

Súvisiaci článok
Výpravkyňa nastúpila do služby opitá. V dychu mala takmer dve promile alkoholu
Čítajte viac >

Zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina, Martin Matejko, na oficiálnom webe informoval, že účelom používania kamier príslušníkmi mestskej polície v priamom výkone služby je zaznamenanie objektívnych nahrávok najmä v situáciách, kedy príslušník mestskej polície bezprostredne zasahuje do základných práv a slobôd osôb.

„V týchto situáciách, z dôvodu riešenia protiprávnej činnosti osôb, môže dôjsť k eskalácii napätia medzi zasahujúcim príslušníkom MP a osobou, proti ktorej zásah smeruje. Nahrávka vyhotovená kamerou umožňuje objektívne vyhodnotiť zákonnosť postupu zasahujúceho príslušníka MP, ako aj správanie a protiprávne konanie osoby, proti ktorej zásah smeroval,“ priblížil Matejko.

Z uvedeného dôvodu je podľa jeho slov nevyhnutné objektívne zadokumentovať priebeh celého zásahu objektívnym dôkazom. Takýmto spôsobom sú chránení nielen príslušníci mestskej polície, ale aj osoby, voči ktorým príslušníci zasahujú.

20231129_092242-1-scaled.jpg Zdroj: mpza.sk

Kamery sa budú používať len v určených situáciách:

  • prejednávanie priestupkov,
  • zaznamenávanie zákrokov a činností pri zabezpečovaní obecných vecí verejného poriadku, ochrany životného prostredia v obci a plnení úloh vyplývajúcich zo všeobecne záväzných nariadení obce, z uznesení obecného zastupiteľstva a z rozhodnutí starostu obce,
  • v iných odôvodnených situáciách v rámci pôsobnosti zákona SNR č. 564/1991 Zb. o obecnej polícii.

Podľa zástupcu náčelníka Mestskej polície Žilina bude nahrávka z kamery použiteľná ako dôkazný prostriedok v prípadoch, kedy je príslušník mestskej polície pri vykonávaní zásahu verbálne, či fyzicky atakovaný osobou, proti ktorej zásah smeruje, a kedy spravidla dochádza k obviňovaniu príslušníka z protiprávneho konania alebo z neprofesionálneho, či nezdvorilého správania, prípadne zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.


Súvisiaci článok
Tragickú zrážku s vlakom na nechránenom priecestí v Rajeckých Tepliciach neprežila 63-ročná žena
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť