Utorok 17. 09. 2024 18:07:32 | Meniny má Olympia

Drevená strecha na najstaršom žilinskom kostole prechádza postupnou rekonštrukciou

Strecha Farského kostola sv. Štefana, kráľa, ktorý je najstarším kostolom v Žiline, prechádza postupnou rekonštrukciou. Kostol patrí Farnosti Žilina-Závodie a svojou originálnou drevenou strešnou krytinou je typický.

Gabriela Kvasnicová|30. november 2023|18:30:24

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Kostol svätého Štefana Kráľa
Čítajte viac >

Drevený šindeľ je však, podľa vyjadrenia pána farára Štefana Fábryho, už na hranici svojej životnosti. „Ešte nám do kostola síce nezateká, ale poškodenie strechy je už viditeľné. Preto sme dospeli k rozhodnutiu vymeniť celú strešnú krytinu,“ priblížil našej redakcii.

Výmene krytiny – ručne štiepaných šindľov z červeného smreka, predchádzala podľa jeho slov oprava krovu: „Krov na streche nášho kostola je najstarším zachovaným dreveným krovom v Žiline a aj v širokom okolí. Podľa vykonaného datovania pochádza z rokov 1556 až 1560,“ dopĺňa Štefan Fábry.

Súčasťou rekonštrukcie krovu bolo protézovanie a v niektorých častiach i celková výmena. Renovácia strechy kostola, podľa slov pána farára, sa začala ešte v roku 2021 vypracovaním projektu a následným statickým a dendrologickým posudkom. Farnosť ju mohla začať realizovať vďaka dotačnému programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, ktorý je určený na obnovu kultúrnych pamiatok. „Na takúto rekonštrukciu farnosť zo svojich finančných zdrojov prostriedky nemá,“ hovorí Štefan Fábry.

„V roku 2022 sme pristúpili k spevneniu krovu v spodnej časti veže a k nej priľahlej časti strechy,“ dopĺňa pán farár a pokračuje: „To vytvorilo predpoklad, aby sme do veže mohli nainštalovať dva nové zvony. Minulý rok ich požehnal náš diecézny biskup otec Tomáš Galis.“

V tomto roku rekonštrukcia strechy, teda oprava krovu a výmena drevenej krytiny, pokračovala v hornej časti veže a zvyšnej časti strechy.

Farnosť v týchto dňoch požiadala Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky o ďalšiu dotáciu. „Ak získame dostatočný objem financií, radi by sme na budúci rok opravu strechy kostola dokončili,“ doplnil správca Farnosti Žilina-Závodie, Štefan Fábry.

kostolik2.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Podľa povesti dal tento kostol postaviť prvý uhorský kráľ sv. Štefan I. na pamiatku bitky, ktorú vybojoval s vojskami poľského kráľa Boleslava Chrabrého asi v roku 1025, píše sa na stránke Žilinskej diecézy.

Odborníci však vznik kostola datujú do rokov 1200 až 1250, ale podľa niektorých skutočností nemožno vylúčiť, že vznikol aj skôr. Slúžil veriacim z obcí širokého okolia, a to možno vrátane Kysúc.

Okolo roku 1300 vznikli v chóre tohto kostola nástenné fresky, ktoré zobrazujú apoštolov a Krista. Ďalšie fresky vznikli v druhej polovici 15. storočia, čiže v období neskorej gotiky.

Pravdepodobne v 16. storočí postavili pri kostole aj otvorenú kaplnku, ktorá tu stojí dodnes. Má gotické jadro z kameňa a pri jej západnom pilieri je pristavená šesťboká kazateľnica.


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Drevený gotický kostol Všetkých svätých v Tvrdošíne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť