Sobota 07. 09. 2024 15:41:05 | Meniny má Marianna

Žilinská tržnica s lokálnymi výrobkami, kultúrnym programom a vianočnou atmosférou ožije už 2. decembra

Trhovisko v centre mesta Žilina, ktoré sa nachádza medzi ulicami Horný val a J. M. Geromettu, sa po rokoch dočkalo rekonštrukcie. Cieľom žilinskej samosprávy je vrátiť atmosféru klasických zeleninovo-kvetinových sobotných trhov z čias 19. aj 20. storočia s mobiliárom v dizajne zodpovedajúcom súčasnosti. Tržnica sa otvára úvodným podujatím už v sobotu 2. decembra a následne bude otvorená počas Adventného trhu až do Vianoc.

Juliana Krčulová|29. november 2023|12:15:29

Ilustračná foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Práce na modernizácii starého žilinského trhoviska odkryli pôvodnú historickú dlažbu (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Žilinská tržnica, ktorú nájdete v centre mesta medzi ulicami Horný val a J. M. Geromettu, bola po dlhých rokoch zrekonštruovaná. Žilinské trhovisko vzišlo z projektu Kreatívneho trhoviska v rámci kandidatúry Žiliny na Európske hlavné mesto kultúry 2026. Aj keď Žilina titul nevyhrala, jeden z projektov, ktorý sa mestu podarilo zrealizovať v spolupráci s ÚHA je Tržnica Žilina.

Karol Zahatlan z referátu mediálnej komunikácie a propagácie mesta Žilina v Radničných novinách priblížil, že dočasná malá elegantná stavba spríjemní nakupovanie a celkový vizuálny charakter trhoviska v centrálnej časti mesta. Podľa jeho slov tak vznikne malé obchodné námestie vo vyhľadávanej lokalite, pričom nové trhovisko bude zložené zo samostatných modulov – predajných priestorov v tvare kocky a spoločnej krytej chodby.

339910897_1297104181156218_5629116057342314622_n_18cd426b76.jpg Zdroj: zilina.sk

„Kreatívne trhovisko je výsledkom snahy mesta zlepšiť verejný priestor v oblasti tzv. starého trhu. Cieľom je vrátiť atmosféru klasických zeleninovo-kvetinových sobotných trhov z čias 19. aj 20. storočia s mobiliárom v dizajne zodpovedajúcom súčasnosti. Dlhodobou stratégiou je znovu vybudovať komunitu predajcov a samozrejme aj kupujúcich, mesto bude napomáhať atmosfére trhov organizovaním nepravidelných podujatí,“ priblížili zástupcovia žilinskej radnice a dodali, že Žilinčania tak získajú ďalší kúsok mesta primárne určený na stretávanie a pobyt ľudí v kvalitnejšom prostredí, ktoré prestane byť oblasťou, cez ktorú obyvatelia iba prechádzajú.

Tržnica sa slávnostne otvorí už v sobotu 2. decembra a následne bude fungovať počas celého Adventného trhu až do Vianoc, a to každý pracovný deň a sobotu od 8:00 do 17:00 hodiny.

PROGRAM OTVORENIA TRŽNICE:

  • o 9:00 hodine - otvorenie Tržnice,
  • o 10:00 hodine - oficiálne otvorenie Tržnice, príhovor,
  • o 10:30 hodine - ľudová hudba Matúš Čík a Maťo Krenek,
  • od 10:30 do 13:30 hodiny - remeselný workshop, drotár Juraj Šerík,
  • o 12:00 hodine - druhý vstup ľudová hudba Matúš Čík a Maťo Krenek,
  • o 12:00 hodine - tvorivá dielňa pre deti, výroba vianočných ozdôb a zdobenie Tržnice,
  • o 14:00 hodine - Christmas Lounge DJ set w/ DJ Showty,
  • o 17:00 hodine - Vianoce pieskom maľované s projekciou – Anastasija Melencova.

Ďalší sobotný trh s kultúrnym programom predstaví Tržnica už 16. decembra.


Súvisiaci článok
Staré žilinské trhovisko sa dočká modernizácie. Po novom bude pozostávať z pätnástich predajných priestorov (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť