Sobota 27. 07. 2024 03:09:31 | Meniny má Božena

Čadca sa zaradila medzi najlepšie slovenské mestá v oblasti odpadového hospodárstva

Najefektívnejšie spravované odpadové hospodárstvo mali v uplynulom roku Bratislava, Košice a Čadca. Pri hodnotení ich výkonu sa zohľadňovalo množstvo komunálneho odpadu, spôsob jeho spracovania a hlavne ekonomická efektivita, ktorá sa odzrkadlila aj v poplatkoch obyvateľov jednotlivých miest.

Juliana Krčulová|28. november 2023|12:00:03

Zdroj: mestocadca.sk

Súvisiaci článok
Obyvatelia Liptova si na diaľnicu D1 Hubová – Ivachnová ešte počkajú. Bude mať meškanie, aj keď sa na dostavbu čaká už roky
Čítajte viac >

Zväz odpadového priemyslu ocenil za rok 2022 slovenské mestá s viac ako 20 000 obyvateľmi podľa toho, ako dobre nakladajú s odpadmi. Najlepšie v tomto smere boli podľa neho Bratislava, Košice a Čadca. Pri zostavovaní rebríčka sa zohľadňovali množstvo a spôsob spracovania odpadu, ale hlavne ekonomická efektivita, ktorá ovplyvnila aj výšku poplatkov pre obyvateľov rôznych miest.

„Dôležitým faktorom pri bodovaní jednotlivých miest bol podiel skládkovaného komunálneho odpadu. Skládkovanie je najhoršia forma nakladania s odpadom. Preto sa na TOP pozíciách ocitli Bratislava a Košice, ktoré majú svoje vlastné zariadenia na energetické využitie odpadu,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ ZOP, Ján Chovanec.

Tieto mestá podľa neho využívajú skládky odpadov v minimálnej miere a zároveň pozitívne ovplyvňujú energetickú bilanciu, keďže okrem elektrickej energie dodávajú aj teplo do domácností. „Vysoké bodové hodnotenie získali mestá s najvyšším podielom triedeného odpadu a biologicky rozložiteľného odpadu,“ priblížil Chovanec.

Podľa ZOP je skládkovanie stále najlacnejšou formou spracovania odpadu na Slovensku, a preto ho mnohé mestá dlhodobo využívajú. Generálny riaditeľ ZOP, Ján Chovanec, je toho názoru, že tento spôsob však nie je dlhodobo možný. Do roku 2035 sa Slovensko zaviazalo, že zníži množstvo komunálneho odpadu na skládkach na 10 %. V roku 2022 to bolo 39 %.

Podľa TASR na stratu bodov v rebríčku „doplatili“ najmä tie slovenské mestá, ktoré majú vysoký podiel skládkovaného odpadu a nízky objem triedeného odpadu. Naopak, mestá ako napríklad Trenčín, Michalovce, alebo Liptovský Mikuláš si vysokou mierou triedenia v rebríčku bodovo polepšili.

Čadca sa umiestnila na 3. mieste

Zástupcovia čadčianskej radnice na oficiálnom webe informovali, že samospráva venuje odpadovému hospodárstvu, a to najmä komunálnemu odpadu, za ktoré je zodpovedná, veľkú pozornosť, pretože aké podmienky na triedenie odpadu, akú kampaň vedie, sa odzrkadľuje nielen na úrovni vytriedenia odpadov, ale aj na výške poplatkov.

„Čadca má jedno z najmenších poplatkov za komunálne odpady na Slovensku (0,006€/osobu/deň, čo za rok predstavuje 21,90 €, avšak o 30% menej platia občania nad 62 rokov, ZŤP). Pre budúci rok máme pripravené na schválenie MZ mierne zvýšenie na 0,08€/osobu/deň, čo je 29,20€, samozrejme s doterajšími podmienkami zníženia poplatku o 30% u osôb nad 62 rokov, ZŤP,“ priblížili zástupcovia radnice.


Súvisiaci článok
Najväčšia dolnokubínska materská škola si začala vyrábať vlastnú elektrinu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť