Piatok 17. 05. 2024 00:53:44 | Meniny má Gizela, Aneta

Z Tisovho rodného domu v Bytči chcú urobiť turistickú atrakciu. Poslanci rozhodnú o odpredaji

Mestské zastupiteľstvo v Bytči bude vo februári opakovane rozhodovať o odpredaji polovice rodného domu Jozefa Tisa Slovenskému dejepisnému spolku. Toto občianske združenie totiž vlastní jeho druhú časť. Za spoločnosť podáva žiadosť správca domu Pavol Demjanič. Spravodajskému portálu SP 21 odpovedal na otázky, čo bude s Tisovým domom po jeho prípadnom získaní do vlastníctva. FOTO: wikipedia

Michal Filek|8. február 2022|12:34:46

Snažia sa ho opraviť

„Chceme dom opraviť a trochu prerobiť, aby sa dal vôbec plnohodnotne využívať a aby sme tam mohli umiestniť posuvné regály na knihy. Máme totiž členskú knižnicu, ktorá medzičasom narástla na približne 10 tisíc knižných jednotiek a nemáme ju zatiaľ kam uložiť,“ píše Demjanič. V minulom článku sme vás informovali, že v Tisovom dome v minulosti zriadili pamätnú spomienkovú izbu. Dnes Demjanič tvrdí, že dom je viac – menej vyprataný, pretože ho pripravujú na rekonštrukciu.

Na dome je však stále umiestnená spomienková tabuľa, ktorá pripomína, že sa tento človek narodil práve v tomto dome. Je nová, pretože pôvodnú niekto poškodil. Skupina poslancov sa v minulosti pokúšala o jej odstránenie s odôvodnením, že vojnový zločinec si nezaslúži oslavnú tabuľu na dome, ktorého polovicu vlastní mesto Bytča. Neúspešne. Návrh vtedy v zastupiteľstve neprešiel.

Jozef Tiso podľa encyklopédie wikipedia

"ThDr. Jozef Tiso (* 13. október 1887, Veľká Bytča, dnes Bytča, † 18. apríl 1947, Bratislava, ČSR) bol slovenský rímskokatolícky kňaz, politik, predseda Hlinkovej slovenskej ľudovej strany (1939 – 1945), poslanec Národného zhromaždenia ČSR (1925 – 1939), minister zdravotníctva a telesnej výchovy (1927 – 1929), predseda vlády a prezident vojnovej Slovenskej republiky.

Po vojne bol obvinený z rozbitia republiky a spolupráce s nacistickým Nemeckom, zo zavedenia fašistického režimu na Slovensku, z marenia príprav SNP, pozvania nemeckých vojsk a zločinov spáchaných po potlačení povstania, z odsunu českých občanov a prenasledovania odporcov režimu, prenasledovania a deportácie slovenských Židov (tzn. činov, dnes vnímaných ako zločiny proti ľudskosti).

Podľa nariadenia č. 33/1945 Zb. SNR[3] bol uznaný za vinného z trestného činu domácej zrady, trestného činu zrady na povstaní, trestného činu kolaboranstva, a to za priťažujúcich okolností a 15. apríla 1947 Národným súdom ČSR odsúdený na trest smrti povrazom. Popravený bol 18. apríla 1947."

Čo na to Slovenský dejepisný spolok?

Pavol Demjanič chce Tisov dom zrekonštruovať a využiť ako turistickú atrakciu. Podľa neho bol totiž Tiso významnou osobnosťou.

„Jozef Tiso bol významnou osobnosťou slovenských dejín, ktorá dodnes púta pozornosť. Z tých pár kúskov nábytku, ktoré vlastníme, dokážeme podľa dobových fotografií rekonštruovať izbu jeho rodičov a využívať ju ako turistickú atrakciu mesta. Stále mi totiž volajú rôzni ľudia, ktorí idú okolo alebo majú v pláne navštíviť okolie Bytče a radi by sa tam pozreli, a to bez ohľadu na to, aký majú naňho názor,“ napísal pre spravodajský portál SP 21.

Tisova ulica a obvinenie NAKA poslancom vo Varíne

Len prednedávnom sme vás informovali o obvinení NAKA desiatim poslancov obecného zastupiteľstva vo Varíne pri Žiline. Nehlasovali totiž za návrh kolegyne Lenky Tichákovej, ktorá chcela premenovať Ulicu Dr. Jozefa Tisu. Obvinenie nakoniec zrušil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Ticháková si za tento počin vyslúžila ocenenie Biela vrana, jej desiati kolegovia obvinenie NAKA.

Čo hovorí o Tisovej ulici Wikipedia?

„Posledná ulica pomenovaná po Tisovi je vo Varíne: Ulica Dr. Jozefa Tisu. Pôvodne bola ulica pomenovaná po kapitánovi Ladislavovi Pfliegelovi, ktorý ako veliteľ lietadla druhej paradesantnej brigády padol v Slovenskom národnom povstaní a mladosť strávil vo Varíne. Po Tisovi bola pomenovaná v novembri 1993. Neskôr Okresná prokuratúra v Žiline skonštatovala, že prijatím uznesenia došlo k porušeniu zákona.“


Súvisiaci článok
Desiatich poslancov z Varína obvinila NAKA
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť