Piatok 26. 07. 2024 21:08:02 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Najväčšia dolnokubínska materská škola si začala vyrábať vlastnú elektrinu

Materská škola na ulici Odbojárov v Dolnom Kubíne si v uplynulých dňoch začala vyrábať vlastnú elektrinu. Média o tom informoval Martin Buzna, z kancelárie primátora mesta. Vlastnú elektrinu budú mať vďaka namontovaným fotovoltickým panelom na strechách budov najväčšej škôlky v meste, ktoré sú súčasťou veľkého projektu na zníženie energetickej náročnosti MŠ.

Radka Kostánová|27. november 2023|19:32:25

Zdroj: Facebook/Ján Prílepok - primátor mesta Dolný Kubín

Súvisiaci článok
Najväčšia mestská škôlka v Dolnom Kubíne si bude vyrábať vlastnú elektrinu (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Martin Buzna, z kancelárie primátora mesta Dolný Kubín, média informuje, že Materská škola na ulici Odbojárov v Dolnom Kubíne si v uplynulých dňoch začala vyrábať vlastnú elektrinu. Najväčšiu zásluhu na tom majú namontované fotovoltické panely na strechách budov danej najväčšej škôlky v meste.

„Je to skvelé, že aj počas týchto novembrových zamračených dní nám dokáže táto strecha vyprodukovať aspoň nejakú elektrickú energiu, ktorú následne naša škôlka spotrebuje, čím šetrí už aj teraz nejaké finančné prostriedky,“ priblížil Ján Prílepok, primátor mesta médiám.

331787832_761393778953152_4904851032807787254_n_732a3265a7.jpg Zdroj: Facebook/Ján Prílepok - primátor mesta Dolný Kubín

Martin Buzna ďalej avizoval, že samospráva solárne panely na strechu inštalovala v rámci veľkého projektu pri ktorom došlo k zníženiu energetickej náročnosti budovy. Vďaka tomu sa očakáva, že teraz sa budova bude správať ako ultranízkoenergetická. Celková spotreba energií by sa mala znížiť o 80,11 percenta. „Súčasťou projektu bolo zateplenie celej budovy, modernizácia vykurovacieho systému či výmena všetkých svietidiel za úsporné LED svietenie. Škôlka dostala aj novú vzduchotechniku, čím sa zmodernizoval aj systém vetrania," ozrejmil primátor.

Ján Prílepok dodáva, že samospráva sa v budúcom roku chce uchádzať o finančné prostriedky na komplexnú rekonštrukciu ďalšej Mestskej materskej školy.

„Mestská materská škola na ulici Odbojárov má aktuálne sedem tried, ktoré navštevuje približne 153 detí a pracuje v nej 14 pedagogických zamestnancov.. Celkové náklady na projekt boli viac ako 564 000 eur, viac ako 90% z toho samospráva získala z nenávratných zdrojov z Európskej únie (Operačný program Kvalita životného prostredia) a štátneho rozpočtu. Z tejto sumy len 42 000 eur financovala samospráva z vlastných prostriedkov," uzatvoril Martin Buzna, z kancelárie primátora mesta Dolný Kubín.


Súvisiaci článok
Mestský úrad v Martine si bude vyrábať vlastnú elektrinu zo slnka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť